Доклад на Агенцията за борба със СПИН към ООН показва и някои притеснителни тенденции

СПИН-ът може да бъде овладян и поставен под контрол до 2030 г. Това сочат прогнози на Агенцията за борба със СПИН към ООН в специален докпад.

По последни данни случаите на инфектирани с ХИВ и смъртните случаи от СПИН са спаднали сериозно. Все пак според учените сегашните темпове не могат да сложат край на епидемията. Затова в доклада се призовава за по-мащабно международно участие.

Друг голям проблем, за който предупреждават от международната неправителствената организация "Лекари без граници", е, че голяма част от нуждаещите се от лекарства за борба с ХИВ все още нямат достъп до тях.

Виж още: Реакцията на деца от Замбия, когато за пръв път пият чиста вода

Общо над 35 милиона души по света живеят с вируса на СПИН. Статистиката обаче придобива положителен вид през последните години. За 2013 г. са регистрирани 2.1 млн. нови случаи, което е с 38% по-малко от регистрираните през 2001 г. - 3.4 млн.

Сериозен спад на смъртните случаи свързани със СПИН се наблюдава през последните 3 години. От 2010 г. насам те са намалели с 20%, като общата им бройка е около 1,5 млн. Най-сериозно подобрение се отбелязва в Етиопия и Южна Африка.

Виж още: Животът не е "Фейсбук", не приемай покана от непознат

Подобрението на ситуаицята, обаче не означава, че нещата като цяло са добре. Достъпът до антиретровирусни лекарства все още е сериозен проблем. По-малко от 40% от хората с ХИВ получават жовотоспасяващото лечение. Три четвърти от новите случаи на болестта са съсредоточени в едва 15 държави.