Драстичен ръст на диагностицираните с новия коронавирус - близо 8000 само за първите три дни от седмицата, доведе до спортни прояви без публика и преминаване на учениците от горния курс и студентите към онлайн обучение

Въпреки уверенията и нагласите, че няма да се налагат още ограничения на централно ниво, а само по усмотрение на местните власти, здравният министър проф. Костадин Ангелов въведе в цялата страна допълнителни противоепидемични мерки за срок от две седмици (от този четвъртък, 29 октомври, до 12 ноември):

- Преустановяват се присъствените учебни занятия за учениците в гимназиален етап на образование;

- Преустановява се присъственият учебен процес във висшите учебни заведения;

- Преустановяват се груповите извънкласни дейности и занимания в присъствена среда, присъствените занятия в езикови центрове, образователни центрове, занимални и др., организирани от юридически и физически лица. Изключение се допуска за дейностите по интереси и занималните за ученици в начален и прогимназиален етап на образование;

- Преустановяват се присъствените занимания в центровете за подкрепа на личностното развитие;

- Провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма се допуска при участие на не повече от 30 души;

- Допуска се провеждането на културни и развлекателни мероприятия (театри, кина, сценични прояви, концерти, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство) при заетост на местата до 30 %;

- Колективните и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер на закрито и открито се провеждат без публика. Изключение се допуска за международния турнир по тенис Sofia Open 2020 (в зала "Арена Армеец" от 7 до 14 ноември), като настаняването на зрителите там трябва да е най-малко през две седалки;

- Преустановяват се посещенията в дискотеки, пиано-барове, нощни барове, клубове и нощни заведения за развлечения на закрито.

- Заведенията за хранене и развлечения (ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници и барове, с изключение на нощните заведения) трябва да осигурят 1,5 м дистанция между облегалките на най-близко разположените столове от две съседни маси. Не се допускат повече от шестима души на маса.

- Собствениците и управители на обекти с обществено предназначение, търговски, административни и др. обекти, предоставящи услуги на гражданите, трябва да създадат организация така, че да не се допуска повече от един човек на 3 кв. м в съответния обект;

- Преустановява се организирането на екскурзии и групови посещения на туристически обекти;

- На всички пазари, тържища и базари на открито и закрито се създава организация за еднопосочно движение и осигуряване на 1,5 м дистанция между посетителите. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице.

Със същата заповед се уточнява, че спирането на плановия прием за здравните заведения в областите с двете най-високи степени на разпространение на заразата (т.нар. "червена" и "оранжева" зона) не се отнася за дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ.

Здравният министър, който е под карантина заради диагнозата на премиера Бойко Борисов, отсъстваше от редовния седмичен брифинг на своето ведомство, в който участваха заместникът му Бойко Пенков, образователният министър Красимир Вълчев, директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, шефовете на "Пирогов" и Александровска болница.

Те съобщиха, че през последните две седмици заболеваемостта надхвърля 120 души на 100 хил. население, което поставя страната ни на 21-во място от 30 страни в Европейския съюз и на второ - на Балканския полуостров, а по смъртност сме съответно 10-и в ЕС и четвърти на Балканите.


В България вече няма зелени зони на разпространение, а тази седмица COVID-19 продължава настъплението си у нас с драстичен ръст на новите случаи:
- 2243 в понеделник (близо 30% от направените 7659 PCR теста), 
- 2569 във вторник (от 11 226 изследвани),
- 2760 в сряда (от общо 9946 PCR теста).

София е водеща в тази статистика с над 3000 диагностицирани през последните три денонощия (съответно 913; 1085 и 1075), което е двойно спрямо ежедневните бройки от миналата седмица.

На второ място по заболеваемост остава Пловдив (вече с над 200 заразени на ден), където взимат и допълнителни мерки, като ограничават до 12 ноември работното време на коктейл-барове и кафе-аперитиви до 23,30 ч., а на непълнолетните се забранява да посещават моловете без придружител.

Още данни за потвърдените случаи на COVID-19 в страната от началото на пандемията до 27 октомври вкл. по възраст, областни центрове и медицински персонал:

Според Националната информационна система от началото на пандемията COVID-19 е констатиран при 2087 медицински служители, като 67 са новите случаи сред тях, установени само през изминалото денонощие: 27 лекари, 24 медицински сестри, двама фелдшери, по седем санитари и друг медицински персонал.

Към момента у нас са регистрирани 45 461 случая на новия коронавирус, като повече от половината (25 105) са активни. Починали с доказан COVID-19 са 1197 души, като 36 от смъртните случаи, при пациенти на възраст между 87 и 41 години, са от последните 24 часа.

Пациентите с потвърдена коронавирусна инфекция, настанени в болница, са 2316, а 162 се лекуват в интензивни отделения или клиники.

Иначе, освен по нови случаи, столицата е начело и по брой поставени под карантина като заразоносители и контактни лица - общо над 50 хил. В още десет области имат по повече от 10 хил. карантинирани: Пловдив (с почти 27 хил.), Бургас, Варна, Благоевград и Кърджали, където наближават 20 хил., Пазарджик, Стара Загора, Хасково, Сливен и Плевен, сочат данните. 

Пикът за страната ни по този показател, с над 40 хил. под карантина, е бил на 20 май, а към момента броят им у нас е близо 33 хил.