В световен мащаб хората, диагностицирани с новия коронавирус, са повече от 40 млн., като най-голям ръст към момента се регистрира в Европа, макар че смъртните случаи са по-малко в сравнение с пика на епидемията през април

Маските на открито - при струпване на хора и невъзможност за спазване на 1,5 м физическа дистанция - се връщат от четвъртък, 22 октомври, след като тази седмица страната ни регистрира по над 1000 случая на заразени с новия коронавирус на ден, а броят на починалите с COVID-19 също надхвърли 1000 души, 29 само за последните 24 часа.

Според заповедта на здравния министър проф. Костадин Ангелов изключение за откритите обществени места се предвиждат само за:

- клиентите на местата за хранене и в питейните заведения;

- спортуващите на открито и закрито;

- участниците в конгресно-конферентни мероприятия и по време на изказванията им;

- водещите и гостите в телевизионни предавания;

- при децата до 6-годишна възраст.  

Поредната ограничителна мярка срещу разпространението на новия коронавирус беше подкрепена от експертните съвети по епидемиология и инфекциозни болести, както и от главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Това е най-леката възможна мярка и с оглед експертизата на заставащите зад нея считам, че трябва да я въведем. Щом експертите категорично подкрепят такъв тип противоепидемична мярка и тя по никакъв начин не е ограничаваща за гражданите, а очакванията са вследствие на засиления контрол и при условие че всички ние спазваме мерките, заболяемостта от COVID-19 да намалее с до 30%, ще го направим“, коментира в началото на седмицата здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Изискването за маски (или други средства, покриващи устата и носа) при посещение на закрити обществени места беше върнато в началото на лятото, когато случаите надхвърлиха 100 на ден. В дните на най-либерален режим маските бяха задължителни само в обществения транспорт, аптеките и лечебните заведения.

Виж още: Учени: Маските наистина предпазват от COVID-19

Освен за носенето на маски не само на закрити обществени места, специалистите от двата експертни съвета са настояли и за по-строг контрол на ситуацията, като са изразили притеснение от разрастването на епидемията.

Новодиагностицираните с COVID-19 у нас в понеделник бяха 1024 от 4406 PCR теста (близо 25%, или 1/4). Във вторник бяха изследвани рекордните 11 505 души, от които 1336 се оказаха с положителни проби, 523 от тях - в столицата.

В сряда дневната бройка на заразените продължи да расте и достигна 1472-ма от направени 8738 PCR теста.

Ситуацията в отделните области на страната към 22 октомври:

София град - 483;
Пловдив - 147;
Варна - 77;
Сливен - 60;
Бургас - 59;
Благоевград - 58;
Русе - 54;
Габрово - 48;
Шумен - 47;
Пазарджик - 44;
Търговище - 43;
Кърджали - 42;
Враца - 40;
Стара Загора - 37;
Плевен - 33;
София област - 29;
Велико Търново - 27;
Монтана и Хасково - 23;
Перник - 22;
Ловеч и Смолян - по 20;
Кюстендил - 12;
Силистра – 8;
Разград - 7;
Добрич - 6;
Ямбол - 3.

Общо случаите у нас, регистрирани от 8 март насам, са 33 335 . От тях 14 689 са активни. С потвърдена коронавирусна инфекция в болница са 1732-ма пациенти, от които 107 са настанени в интензивни структури.

Националната информационна система показва, че у нас COVID-19 е констатиран при 1727 медици, а случаите от изминалото денонощие са 45, от които 14 при лекари, 13 - при медицински сестри, по четири при санитари и фелдшери, а 10 при друг медицински персонал.

Броят на починалите у над от началото на пандемията достигна 1048, от които 29 (на възраст между 40 и 86 години) са си отишли през последните 24 часа.

Междувременно здравният министър намали карантината за контактни лица от 14 на 10 дни. Препоръката беше отправена миналата седмица от премиера Бойко Борисов, а главните координатори на Експертния съвет по епидемиология и Експертния съвет по инфекциозни болести са изразили категорично одобрение на тази мярка - но само при условие че поставеният под карантина няма клинични симптоми.

Заповедта за маските на открито разпорежда също така административни и други услуги на граждани да предоставят при възможност в електронна среда, със средствата на информационните и телекомуникационните технологии.

В световен мащаб броят на заразените от началото на пандемията надхвърли 40 млн., а смъртните случаи са 1,1 млн., като само за последната седмица има 36 хил. починали и близо 2,5 млн. новодиагностицирани. 

Глобалната ситуация с COVID-19 към 20 октомври 2020 г. Броят на починалите е отбелязан с тънка черна линия. Цветните стълбчета сочат числеността на заразените в различните региони на света по седмици от началото на годината: оранжево за Америка, тъмносиньо за Югоизточна Азия, зелено за Европа, светлозелено за Източното Средиземноморие, синьо за Африка и лилаво за западната част на Тихоокеанския басейн. Графика: Световна здравна организация (СЗО)

Най-сериозо през изминалата седмица (12-18 октомври) е било положението в Европа, с над 927 хил. нови случая, което е 25% ръст спрямо предходните седем дни и 38% от всички новозаразени. Покачването при смъртните случаи е 29%.

Сега на Стария континент се отчитат три-четири пъти по-високи стойности спрямо април, но въпреки това ежедневният брой на починалите остава пет пъти по-нисък в сравнение с първия пик на епидемията, който наблюдавахме в началото на пролетта, анализират от СЗО. 

Държавите с най-много заразени продължават да са Индия, САЩ, Франция, Бразилия и Великобритания, а в Топ 5 на Европа са още Русия, Чехия и Италия, катоо от тази петорка идват повече от половината нови случаи. 

Като цяло около половината случаи на COVID-19 са регистрирани на американския континент, който е най-засегнат от пандемията досега. През последните дни обаче там се отчита лек спад, подобно на Югоизточна Азия.