Дори да се разболеете, вероятността да нямате тежки симптоми е по-голяма, ако при заразяването носът и устата ви са били покрити

Маските за лице могат да предотвратят усложненията от COVID-19, тъй като намаляват количеството от новия коронавирус, което прониква в тялото, установиха учени, цитирани от британския в. "Индипендънт".

Досега се смяташе, че смисълът да покривате носа и устата си е, че пазите околните, ако самият вие сте вирусоносител. Оказва се обаче, че маската може да предпазва и в обратния случай, т.е. ако се заразите, докато носите маска, симптомите са по-леки или отсъстват, т.е. болестта протича безсимптомно.

Твърди го д-р Моника Ганди, инфекционист от Калифорнийския университет в Сан Франциско, според която хората с маски поемат по-малко количество от вируса, а това означава, че имунната им система ще се справи по-лесно.

Досега това беше само хипотеза, но вече са налице и доказателства. Според изследователите около 40% от заразените с новия коронавирус не проявяват никакви симптоми, но когато хората носят маски, съотношението на безсимптомните случаи нараства значително - например до над 90%, както се е случило при епидемичен взрив в цех за преработка на риба и морски дарове в US щата Орегон.

По-рано тази година подобна теория беше доказана и от учени в Китай, които експериментирали с хамстери, разказва "Ню Йорк таймс". Те събрали в общи клетки здрави животни и екземпляри, които били носители на коронавируса. Някои били изолирани чрез прегради, направени от хирургически маски, и така немалко здрави животни изобщо не се заразили - а онези, прихванали болестта, я изкарали по-леко от "съседите без маски". 

Въз основа на тези заключения учените са категорични: маските имат много по-голямо значение, отколкото се смяташе досега, тъй като намаляват както вирусната доза (количеството, което достига лицето), но и вирусната тежест (количеството на инфекция в организма) - т.е. ако имунната система се срещне само с незначително количество от вируса, ще го пребори с по-голяма лекота.

Д-р Ганди, чието изследване излиза в професионалното издание за интернисти Journal of General Internal Medicine, се позовава и на данните от круизните пътнически кораби. Например над 80% от заразените на борда на японския "Даймънд принсес" през февруари - преди носенето на маски да стане масова практика - са проявили симптоми на COVID-19.

На друг кораб, отплавал от Аржентина през март, където всички пасажери са били снабдени с медицински маски след установяването на заболял с висока температура, симптоматичните случаи били под 20%.

Онези, които се разболяват, може да са най-силно заразни именно в дните преди да се появят първите симптоми. Затова укротяването на пандемията изисква хората да се държат така, сякаш са заразени - дори да се чувствате в добро здраве, съветва д-р Ганди.

Източник: в. Индипендънт