В неделя премиерът съобщи във "Фейсбук", че е с COVID-19, въпреки че ден по-рано от столичната РЗИ го освободиха от задължителната 10-дневна карантина, защото е бил контактен със заразев зам.-министър

"Въпреки че РЗИ официално ми свали карантината, още в петък отложих всички срещи и публични прояви за предстоящите дни. След два PCR теста от днес съм положителен с COVID-19. Като цяло имам общо неразположение, към момента по преценка на лекарите оставам на домашно лечение. Всички контактни с мен са подадени на РЗИ. Сигурен съм, че спазвайки мерките, заедно ще се справим!"

Това оповести премиерът Бойко Борисов в неделя, въпреки че ден по-рано от столичната Регионална здравна инспекция (РЗИ) го освободиха от задължителната 10-дневна карантина, на която трябваше да се подложи, след като се оказа контактен на диагностицирания в петък зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

През август заради COVID-19 в болница постъпи министърът на младежта и спорта Красен Кралев, който тогава обаче беше в отпуск.

Последното участие на Борисов в присъствено заседание на Министерския съвет беше в сряда, когато той препоръча да бъдат изрично назовани изключенията в задължителното носене на маски на открито.

Заради разпространението на новия коронавирус в София този уикенд Общинският кризисен щаб реши нощните заведения да бъдат затворени за срок от две седмици, до 8 ноември. В навечерието на световния ден на операта 25 октомври Софийската опера и балет също отмени планираните си спектакли до тази дата.

Подобни ограничителни мерки за барове, клубове и дискотеки бяха взети и в други общини, а министърът на здравеопазването Костадин Ангелов напомни, че областните управители и органите за местно самоуправление имат право да въвеждат допълнителни мерки. 

С нова негова заповед в областите със заболеваемост над 120 души на 100 хил. население лечебните заведения трябва да преустановят плановия прием и плановата оперативна дейност, като разкрият COVID структури с минимум 10% от общия брой легла, с които разполагат. 

Преустановява се плановата оперативна дейност на болниците и в областите със заболеваемост от 60 до 119 души на 100 хил. население, като те са задължени да разкрият COVID структури с минимум 5% от легловия си капацитет. 

Забраната за планов прием и планова оперативна дейност не се отнася за дейностите, свързани с трансплантацията на органи, тъкани и клетки; диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания; дейностите по асистирана репродукция и ражданията, се уточнява в министерската заповед. 

Междувременно, след няколко поредни дни с повече от 500 новозаразени в София-град, кризисният щаб в Столичната община препоръча да се създаде организация за преминаване към дистанционна форма на обучение в университетите (където е възможно) и дистанционна форма на работа за работниците и служителите (където е приложимо).

При невъзможност за работа от вкъщи се препоръчва да се осигури минимум 1,5 м физическа дистанция между работниците и служителите в офиси, работни помещения, предприятия, като всички са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба (или друго средство, покриващо носа и устата).

Дезинфекция трябва да се извършва по четири пъти на ден в работните помещения, офиси, предприятия.

Според актуалните данни за заболеваемостта направените 7094 PCR теста в събота са открили още 1043 заразени, с което доказаните случаи на новия коронавирус у нас станаха 37 562, като близо половината от тях (18 246) са активни. 

С потвърден COVID-19 в болница са настанени 1976 пациенти, от които 138 се лекуват в интензивни отделения или клиники. С новия коронавирус са починали 1084 души, седмина от тях - през последното денонощие.

Според Националната информационна система медицинските служители у нас с доказана коронавирусна инфекция са 1872, като само през последните 24 часа са регистрирани още 41 случая: 16 при лекари, 14 при медицински сестри, по петима санитари и друг медицински персонал и един фелдшер.