Студентите правят референдум за вдигане на годишните такси

Студентите от Софийския университет си направиха референдум за вдигането на студентските такси. В електронната система на университета всеки учещ там може заяви мнението си дали парите за следване трябва да се повишат. Въпросът за таксите ще бъде обсъден и на академичен съвет в сряда, пише "Преса".

Таксите преди увеличението

В момента студентските такси в Алма матер варират от 115 лв. за година в някои задочни форми на обучение (най-вече при педагогиките) до 7439 лв. за платените форми на обучения за направленията "Медицина" и "Фармация". Масовите такси в повечето направления са между 500 и 700 лв. за година.

Очаква се повишението да е с около 10%, или между 50 и 70 лв. на годишна база.

Това не е първият опит на ръководството на Алма матер да вдигне студентските такси. През 2013 г. имаше опит да се прокара такова решение, но протест на студентите доведе до блокиране на това решение.

Дори да има увеличение

От администрацията на Софийския университет обясниха, че дори и да има увеличение, то няма да касае бъдещите фармацевти и медици, които в момента плащат най-много за образованието си. По закон висшите училища имат право да прибират от възпитаниците си до една трета от издръжката, която държавата им отпуска за даден студент. Повечето обаче не слагат таван, за да не затрудняват младежите финансово.

Отпуснатите от държавата средства за всеки бъдещ висшист се определят според направлението. Най-евтино излиза образованието на икономисти и педагози, а най-скъпо - на лекари и зъболекари.

Виж още: Българското висше - масово и некачествено

Хорничен финансов недостиг

Най-старото висше училище у нас - СУ, страда от хроничен финансов недостиг. В момента държавната субсидия е близо 25 млн. лв. Тя стига за едва 40 на сто от издръжката на вуза. Останалото трябва да се осигурява от собствени средства.

В момента Софийски университет "Св. Климент Охридски" е единственият от големите столични вузове, който обмисля вдигане на таксите. УНСС и Техническият университет ще запазят действащите тарифи.