До 2019 г. компанията Grail трябва да създаде кръвен тест, способен да открива всички видове рак в ранен стадий

Всяка година милиони хора по света умират заради ракови заболявания, а в САЩ само сърдечно-съдовите болести отнемат повече животи годишно. Болестта започва, когато нещо в тялото ни се обърка и клетките започнат да се делят неконтролируемо.

Един от основните проблеми при раковите заболявания е фактът, че често те се откриват твърде късно. Ако болестта се открие на ранен етап, лечението може да бъде напълно успешно и туморите да бъдат спрени преди да стане твърде късно и те да започнат да се разпространяват из организма. 

Улавянето на рака в ранен стадий обаче е невероятно предизвикателство. И все пак има надежда това да се промени с нов кръвен тест, който може да промени медицината през следващите няколко години.

На 10 януари водещата компания в изследването на човешкия геном Illumina обяви, че е основала нова фирма, която ще опита да създаде кръвен тест, способен да открива всички видове рак в ранен стадий - нещо, което ще е от огромна помощ за хората, които опитват да засекат болестта, преди тя да е станала трудно лечима.

Виж още: Всеки втори случай на рак се улавя прекалено късно​

Това не е първият опит за създаване на подобен тест, а предишните бяха разкритикувани за това, че се съсредоточават твърде много върху диагностиката и твърде малко върху лечението.

Този път обаче имаме на лице най-голямото финансиране до момента, както и участие на някои от най-важните учени в сферата.

Новата компания, която ще се бори с рака

Новата компания Grail се надява, че ще може да създаде цялостния си онкологичен тест до 2019 г., което е изключително амбициозна цел. Ако тя бъде постигната, всеки ще може да добави този тест към годишния си профилактичен преглед, без да се налага да се изследва по отделно за рак на различните органи.

Grail започва с финансиране от 100 млн. долара, осигурено от Illumina, Sutter Hill Ventures и милиардерите Джеф Безос и Бил Гейтс.

Виж още: Профилактиката спасява живот​

Очакваме с нетърпение деня в не толкова далечното бъдеще, в който ще има един кръвен тест за всяка форма на рак, коментира бившият директор на Националния онкологичен институт на САЩ и член на борда на директорите на новата компания д-р Ричард Клауснър.

Ключът към осъществяването на задачата е откриването на циркулиращите туморни ДНК в кръвта. През последните години лекари разкриха, че генетичният материал от раковите тумори започва да циркулира в телата ни, докато те се развиват.

Планове

През следващите няколко години Grail смята да подаде няколко хиляди патентни заявления в САЩ и да проведе редица тестове, които да установят дали някои от разработваните методи може да осъществи тази задача.

"Ако разгледате този бизнес ще видите, че той е изпълнен с провали. С няколко изключения тестовете за диагностика показват ужасни резултати. Така че определено навлизаме в дълбоки води", казва директорът на компанията Джей Флетли.

Виж още: Учени изобретиха тест, който ни показва кога ще умрем​

Ако проучванията на Grail обаче покажат, че тестовете могат да засичат рак във втори стадий, Флетли смята, че пазарната им стойност ще бъде между 20 и 40 млрд. долара. Ако се окаже, че те могат да засичат рак още в първи стадий, тя може да достигне невероятните 100 млрд. долара. 

Източник: Technology Review, UReport