46% от онкологичните заболявания са диагностицирани в 3-та или 4-та фаза

Онкологичните заболявания са едно от най-страшните неща, които могат да се случат на човек. Още повече, че почти половината от пациентите с рак се диагностицират в късен стадий на заболяването. Това стана ясно от последния доклад на Британската организация за изследване на рака, цитирано от UReport.

Според доклада 46% от всички случаи на рак, диагностицирани във Великобритания през 2012 г., са били идентифицирани на трети или четвърти стадий от развитието на заболяването. По този показател са открити съществени различия между различни видове рак. 93% от всички меланоми са диагностицирани в ранен стадий (при рака на гърдата данните са 83%, при рак на простатата – 61%). Ранна диагностика на рак на белите дробове се наблюдава само в 23% от случаите, при рак на яйчниците – в 44%, а при неходжкинов лимфом – 32%.

Ранното диагностициране значително увеличава шансовете на пациента за оцеляване, отбелязват изследователите. При ранно откриване, седем от десет пациенти с рак на белия дроб могат да преживеят най-малко една година, а при откриване на по-късен етап – само един от четири.

Виж още: Осем храни за лечение на рак

Често се случва обаче пациенти да отлагат посещението при лекар или пък симптоми на онкологичното заболяване да бъдат погрешно приписвани на друго (например, синдром на раздразнените черва – в случаи на рак на дебелото черво).

Проблемите при късното диагностициране са доста. Когато ракът е хванат след даден момент, разходите за лечение, в зависимост от етапа на диагностициране, се повишават от 3 до четири пъти. Увеличава се и така и вероятността туморите да са нелечими.

Виж още: Играйте Genes in Space, за да подпомогнете борбата с рака

През 2012 г. с диагноза рак във Великобритания (чието население е над 60 млн.) са били 331 487 пациенти, от които са починали от болестта около 162 хил. души. В България, чието население е малко над 7 млн., има около 200 хил. души с онкологични заболявания. Всяка година се разболяват около 20 хил. души.