В следващия парламент се очаква да влязат 7 формации

Ако изборите бяха на 20 септември, ГЕРБ биха получили 36.5% от гласовете на категорично решилите да гласуват българи, БСП биха получили 20.2%, ДПС – 11.9%, а РБ – 7.3%. Това показват резултатите от национално представително проучване на електоралните нагласи, проведено в периода 15-19 септември на "Екзакта Рисърч Груп", цитирано от Агенция "Фокус".

Изследването е проведено в периода 15-19 септември, 2014 г. По домовете им са интервюирани 1000 пълнолетни лица в 125 гнезда, в 88 населени места в цялата страна.

Получените резултатите от изследването отреждат място в бъдещия парламент на още три формации: АБВ – с 5.3%, ББЦ – с 5.2% и Патриотичен фронт (ПФ) – с 5.2%. Всички споменати дотук проценти са дял от категорично решилите да гласуват избиратели, показват резултатите от проучването.

Тъй като разликтие между АБВ, ББЦ и ПФ са много малки, най-вероятно до последно няма да е ясно подреждането им в крайния резултат. Въпреки това от "Екзакта" са на мнение, че попадането им в следващото Народно събрание е почти сигурно.

Виж още: ГЕРБ - 25,9%, БСП - 15,3%, ДПС - 6,6%, при избори днес

Най-мобилизиран към момента е електоратът на ДПС, като 96% от избирателите на тази партия от парламентарните избори през май 2013, възнамеряват отново да гласуват за ДПС. Електоратът на ГЕРБ, както и преди евровота, е по-мобилизиран от този на БСП и в същото време има по-голямо твърдо ядро. Периферията на ГЕРБ допълнително набъбва и поради конформисткия вот, сочат данните.

Относно избирателната активност, 55% от пълнолетните българи твърдят, че категорично възнамеряват да гласуват към 20 септември, като това е ръст спрямо началото на кампанията, когато този броят на твърдо решилите да гласуват не надхвърляше 50%.