"Американска схема" и "Гравитация" имат по 10 номинации, "12 години в робство" - девет, в шест категории се състезават "Капитан Филипс", "Небраска" и Dallas Buyers Club. Церемонията е на 2 срещу 3 март

Деветте заглавия, селектирани за филм на годината, са: "Американска схема", "Капитан Филипс", Dallas Buyers Club, "Гравитация", "Небраска", "Филомена", "12 години в робство", "Тя" и "Вълкът от Уолстрийт", който вече се прожектира и у нас. (Гледай най-долу обявяването на номинациите с участието на актьора Крис Хемсуърт, а пълният списък с кандидатите за "Оскар 2014" е на Oscar.go.com/nominees).

Виж още: Филмите със "Златен глобус 2014"

Изборът на киноакадемията за най-добрите филми на изминалата 2013-а не съвпада изцяло с годишния Топ 10 на Американския филмов институт (AFI), където фигурираха Fruitvale Station, "Истинският Люин Дейвис" и "Спасяването на мистър Банкс". При номинациите за "Оскар" в категорията "Най-добър филм" те отсъстват за сметка на Dallas Buyers Club и "Филомена". 

Джуди Денч и Стив Куган във "Филомена" на реж. Стивън Фриърс, създаден по действителен случай. Британката, която в края на тази година навършва 80, е печелила "Оскар" за поддържаща роля (кралица Елизабет Първа) във "Влюбеният Шекспир", 1999 г., а с "Филомена" е нейната седма актьорска номинация

Брад Пит може да спечели първата си статуетка - като продуцент на фаворита "12 години в робство", където изпълнява епизодична роля. Актьорът, който навърши 50 през декември, има три предишни номинации като актьор (за "Кешбол", "12 маймуни" и "Странният случай с Бенджамин Бътън) и една като продуцент - на "Кешбол" през 2012 г.

Фотогалерия: Брад Пит в 15 филмови роли

Седем от актьорите са печелили статуетката и преди: Крисчън Бейл, Кейт Бланшет, Сандра Бълок, Джуди Денч, Мерил Стрийп, Дженифър Лорънс, Джулия Робъртс, а осем са номинирани за първи път: Чиуетел Еджиофор, Майкъл Фасбендър и Лупита Нионго ("12 години в робство"), Матю Макконъхи и Джаред Лето (Dallas Buyers Club), 84-годишната Джун Скуиб ("Небраска"), Сали Хокинс ("Син жасмин"), дебютантът Бархад Абди ("Капитан Филипс").

Виж още: Кой стои зад сомалийските пирати

Преди няколко дни Матю Макконъхи спечели и "Златен глобус" за главен актьор във филмова драма

Кандидати за отличията и миналата година бяха Брадли Купър, Ейми Адамс и Дженифър Лорънс, която на 23 е най-младата актриса, номинирана трикратно. (Преди нея Тереза Райт получава третата си номинация през 1942 г., когато е на 24.)

Фотогалерия: Актьорите, номинирани за миналогодишните "Оскари"

Меган Елисън е първата жена с две заглавия в надпреварата за филм номер 1 ("Американска схема" и "Тя") в една и съща година - и е едва четвъртият продуцент с подобно постижение от 1951-ва насам, когато номинациите в категорията стават индивидуални. Преди нея подобен успех са имали Франсис Форд Копола и Фред Рус (за "Кръстникът-2" и "Разговорът", 1974) и Скот Рудин ("Социалната мрежа" и True Grit, 2010) - макар да трябва да се отчете, че през последните години в категорията се допускат повече от пет номинирани заглавия.

Миналата година "Наръчник на оптимиста" стана първата лента след "Червените" (1981), номинирана за най-добър филм, режисура, сценарий и във всичките четири актьорски категории. Сега това се повтаря със следващия филм на Дейвид О.Ръсел - "Американска схема" (по кината у нас от 24 януари, предпремиерно още този петък).

Брадли Купър (вляво) и режисьорът Дейвид О.Ръсел на снимачната площадка на "Американска схема"

Дейвид О.Ръсел получава номинации за сценарий и режисура в две поредни години - с "Наръчник на оптимиста" (2012) и "Американска схема" (2013), с което се нарежда сред режисьори като Били Уайлдър, Дейвид Лийн, Джоузеф Манкиевич, Джон Хюстън, Ричард Брукс и (за последно през 1977-78 г.) Уди Алън.

След като попадна в списъка на киноакадемията с новия си филм "У дома през август", по кината в края на януари, Мерил Стрийп продължава да е най-номинираният актьор - цели 18 пъти, като е печелила статуетката три пъти, последно с "Желязната лейди" (2011).

Фотогалерия: "Оскар 2012" - златната нощ на Мерил Стрийп

На 78-годишна възраст Уди Алън също е рекордьор, но при пишещите, след като "Син жасмин" му донесе 16-а номинация в категорията за оригинален сценарий. Той е печелил статуетката четири пъти, последно за "Полунощ в Париж" (2011), а освен това има в актива си седем режисьорски номинации и една като актьор (във филма на 1977 г. "Ани Хол").

Уди Алън на снимачната площадка на "Син жасмин" с Кейт Бланшет, която вече има статуетката за поддържаща роля в "Авиаторът", а сега е кандидат за "Оскар" при актрисите в главна роля, за първи път след "Елизабет" (1999)

С биографичния Kaze Tachino японският ветеран Хаяо Миязаки, който миналата година оповести, че излиза в пенсия, вече има три номинирани анимационни филма, повече от всеки друг след обособяването на жанра в отделна категория през 2001 г.

Виж още: Най-новите филмови трейлъри

След двете си статуетки от 2001-ва за "Мулен Руж", Катрин Мартин (съпруга на режисьора Баз Лурман) отново е номинирана и за сценография, и за костюми с поредната екранизация на "Великият Гетсби". Едновременно в тези две категории повече от веднъж кандидат за наградата е бил само Пиеро Герарди, за работата си по три филма на Федерико Фелини (през 1961, 1963 и 1966 г.).

Кадър от "Великият Гетсби 3D"

Най-много номинации за "Оскар" сред съвременните кинотворци има Джон Уилямс - 49, следван от Уди Алън с 24. (Само Уолт Дисни е с повече - 59). Композиторът държи и рекорда с най-много номинации при филмовата музика - 44, като тазгодишната е за екранизацията по романа на Маркъс Зюсак "Крадецът на книги".

Друг рекордьор е Томас Нюман. С музиката към "Спасяването на мистър Банкс" той е кандидат за "Оскар" за 12-и път, а с това цялата му фамилия (Алфред, Лайънъл, Емил, Томас, Дейвид и Ранди) вече има общо 88 номинации, повече от което и да е друго семейство.

Историята за създаването на "Мери Попинз", един от най-успешните филми на "Дисни", обаче бе пренебрегната от киноакадемията. Сред изненадите се сочат липсата на актьорски номинации за Том Ханкс (не толкова като Уолт Дисни в "Спасяването на мистър Банкс", колкото за "Капитан Филипс") и Робърт Редфорд (за "Всичко е загубено"), Ема Томпсън ("Спасяването на мистър Банкс") и Опра Уинфри ("Иконом на седем президенти").

Номинациите за 86-ите награди "Оскар" бяха оповестени на 16 януари от Крис Хемсуърт и президентката на американската киноакадемия Черил Буун Айзъкс. Церемонията е на 2 срещу 3 март с тв водещата Елън Дедженъръс.

У нас може да я проследите пряко по Би Ти Ви синема от 3,30 ч. Предаването от червения килим започва в 2 ч., а преди това, от полунощ, има обзор на номинациите.