Програмата "Цефей" може да бъде използвана и в сферата на медицината

Канадски програмисти са успяли да напишат компютърен алгоритъм, който позволява на машината да избира стратегия в игра на покер, която да осигури най-голям шанс за победа, съобщава Лента.ру.

Непобедим на покер

След като програмата, носеща името "Цефей" била въведена в компютъра, той изиграл сам със себе си 24 трилиона партии, за да разучи възможностите и да запамети всички печеливши стратегии. Така на практика машината е непобедима на покер.

Програмистите смятат покера, както и другите игри с карти, за много по-сложна игра от дамата или шаха, тъй като там стратегията се разработва с ходове напред, без да се виждат картите на противника и решенията се вземат на на база на непълни данни.

Програмата 

Методът на Майлък Боулинг и колегите му е основан на принципа на най-малкото загуби. Алгоритъмът се изпълнява на разпределени изчислителни възли, като колкото повече информация е открита, толкова по-точна е стратегията.

Новият алгоритъм може да има и практическо приложение за поставянето на сложни диагнози в медицината, коментира изданието. Освен това разбива мнението, че машинният интелект не е способен на съзнателна провокация и блъфирането е единствено човешка възможност.