В хладилника и шкафа също има средства, които да ни помогнат да се справим с "целуната от слънцето" кожа

Слънчевите бани бяха развенчани като средство за укрепване на здравето. Практиката "10 минути по гръб, 10 - по корем, и 5 във водата" остана във времето, към което реферират ретрорекламите днес.

Ясно е, че от слънцето трябва да се пазим, но какво да правим, ако все пак се изложим на лъчите му, а после кожата започне да ни стяга или се зачерви?

Има, разбира се, редица слънцезащитни средства с доказан ефект, но в хладилника и шкафа също има неща, които да ни помогнат да се справим с проблема.

1. Лед

Можете лесно и бързо да охладите зачервената кожа с помощта на пликчета замразени зеленчуци или ледени кубчета, които са поставите с найлонова торбичка. Преди да поставите леда на кожата, го завийте в хавлиена или друга памучна материя, тъй като поставен директно върху кожата, може да причини допълнителни поражения.

Ima razlichni sredstva za oblekchavane na zachervenata kozha

2. Вана или душ с хладка вода

Душ или вана с вода при температура, близка до телесната, ще охлади кожата за няколко минути. Водата не бива в никакъв случай да е студена. Не използвайте душ-гел, сапун и други средства, защото те допълнително ще изсушат кожата. Не търкайте и не масажирайте изгорялата кожа.

3. Алое вера

Сокът, които изтича от листата на този сукулент (подобни на кактусите растения с месести стъбла и листа, съдържащи вода), ще облекчи мигновено раздразнената и зачервена кожа. Разбира се, вероятността да разполагате с пресни листа по време на почивката си е малка, затова се снабдете с готов гел от алое вера от аптеката.

Виж още: Какви рискове носи прекомерното излагане на слънце

4. Мед

Още в древен Египет пчелният мед се е използвал за универсално средство против изгаряне. Той е дори по-добър от много съвременни антибиотични кремове и пасти, като ускорява заздравяването на рани, действа антисептично и болкоуспокояващо.

Medat e nadezhdno sredstvo protiv izgaryane

5. Овесени ядки

Каша от вода и фино смлени овесени ядки действа успокояващо и противовъзпалително на кожата. Можете да разтворите от кашата във вана с хладка вода или в друг съд и да потопите засегнатите участъци.

6. Прясно мляко

Накиснете тензух или фин памучен чаршаф в прясно мляко и се завийте в него. (Това средство е по-подходящо за малко дете). Ако зачервените участъци са по-малки - можете да използвате бинт, за да направите превръзка само на изгорелия участък. Протеините в прясното мляко ще подпомогнат възстановяването на кожния епител.

7. Кисело мляко

Късмет е точно ние да имаме този природен дар на трапезата си, защото можем да го използваме и при слънчево изгаряне. Достатъчно е да намажем обилно зачервените участъци по кожата с обикновено натурално кисело мляко, да го оставим да засъхне, след което да измием кожата с хладка вода, без да търкаме и без да използваме сапун и душ-гел.

Olio ot koriandar namalyava vazpalenieto i zachervyavaneto na kozhata sled izgaryane

8. Сода за хляб и царевично нишесте

Напълнете ваната с хладка вода и разтворете в нея по 2-3 супени лъжици сода за хляб и царевично нишесте. Тази вана ще намали възпалението и сърбежа.

9. Олио от кориандър

Някои дерматолози горещо препоръчват употребата на олио от кориандър, за да намалите възпалението и зачервяването на кожата след слънчево изгаряне. Достатъчно е да нанесете внимателно по кожата си от олиото и да го оставите да попие.

Източник: "Първите седем"