Езикът на тялото има своя граматика. Тя не е толкова лесна, но ако я усвоите добре, ще ви се отблагодари многократно

Впечатлението, което оставяме у другите, се дължи колкото на това, което казваме, толкова и на начина, по който се държим. Езикът на тялото разкрива различни неща за нас, така че не е никак зле да го владеем.

1. Отразяване

Отразявайте стойката и позата на събеседника си. Така изразявате възхищение и съгласие с неговата гледна точка.

Трудно е да усвоите това умение. Има риск да изглежда така, все едно се подигравате на човека срещу вас и го имитирате. Но ако искате да оставяте добро впечатление у околните, си струва да работите върху този трик.

Otrazyavaneto e trudno no efektivna tehnika

2. Ходете целенасочено и енергично

Не е лесно да си смениш походката, но ако искате другите да ви приемат за уверена, атрактивна личност, на която може да се има доверие, не е зле да изпънете раменете и торса, да приберете леко опашната кост и да закрачите по-уверено по тази грешна земя.

3. Контактът очи в очи

Гледайте хората открито и честно в очите. И друг път сте го чували, нали? Не за друго, ами понеже наистина е важно. Макар и не винаги лесно изпълнимо. Различни автори препоръчват техники, с които да усъвършенстваме това умение. Лайл Лоундс в книгата си "How To Talk To Anyone" ни съветва да си представяме, че очите ни прилепват към събеседника с лепкаво, топло, сладко на вкус лепило.

Gleday v ochite
Не бива и да прекалявате с очния контакт, ще изглеждате като психопати и ще притеснявате хората

4. Нека ръцете ви се виждат

Понякога наистина не знаем къде да денем ръцете си. Особено ако сме по-нервни и притеснителни.
Първият импулс е да пъхнете ръцете в джобовете или да ги кръстосате под мишниците. Така обаче може да създадете впечатление, че криете нещо или се отбранявате. Ако не желаете да излъчвате такива сигнали, използвайте по-отворен език на тялото и избягвайте позите, които ви карат да изглеждате притворни и в отбрана.

5. Нито много шавливо, нито твърде неподвижно

Знаете сигурно, че хората, които не могат да стоят мирни за минута, барабанят с пръсти, потропват или си играят с косата си, не правят добро впечатление. Другата крайност обаче - абсолютната неподвижност също не е добър знак.

"Докато разговаряте, е нормално да се движите плавно, спокойно и да правите редица несъзнателни движения, но ако забележите, че човекът срещу вас не помръдва и сякаш е изпаднал в парализа, това обикновено е ясен сигнал, че нещо не е наред." - казва поведенческия психолог Лилиан Глас, която работи с ФБР по демаскирането на лъжи и заблуди.

6. Стойте изправени

Изправисеизправисеизправисе... Помните ли как ви натякваха баба и мама непрестанно?
"Ако се отпуснете в стола си и се свлечете, хората срещу вас ще решат, че не се интересувате от съответната позиция или не вземате срещата насериозно - нито едното, нито другото ще ви помогнат да си намерите работа" - казва Аманда Огъстин, кариерен съветник към "Топ Резюме". "Освен това свличането в стола говори за липса на увереност - което също не ви върши никаква работа" - добавя тя.

"Вместо това си представяйте, че от главата ви тръгва опъната нишка, която се закрепва на тавана. Стегната, изправена стойка е признак на увереност, интелигентност и кредибилност."

Vyaloto rakostiskane govori za vyala lichnost

7. Ръкостискането

Това също сте го чели и другаде и причината е проста - важно е.

Какво ще си помислите за човек, комуто подавате ръка за поздрав, и получавате ръкостискане тип "умряла риба"?

Също така не бива да трошите кокалчетата на човека насреща от стискане, нали?

Тренирайте с близки и приятели хубаво, стегнато ръкостискане, като гледате в очите и се усмихвате леко.

8. Спокойствие и само спокойствие

Когато сме нервни, забързвме всичко - жестове, говор, движения. Вместо това е хубаво да имаме прецизни, отмерени движения, загатващи сила. И така поемете дъх, забавете топката и обмислете движенията си. Ще изглеждате много по-уверени и силни.

Източник: "Бизнес инсайдър"