Междувременно лидерът на Воля се отказа от имунитета си, след като за втори главният поркурор му го поиска във връзка с течащо разследване

Комисията за защита на конкуренцията наложи имуществена санкция на търговеца на едро на лекарства "Фармнет" АД в размер на 494 839 лв. за нелоялна конкуренция, съобщават от там.

Преписката е образувана с решение на Комисията във връзка с постъпило от прокуратурата постановление, в което е посочено, че има данни за осъществена нелоялна конкуренция. В хода на проучването е установено, че "Фармнет", в противоречие с добросъвестната търговска практика, чрез използване на принуда и натиск от страна на представителите на дружеството - Веселин Марешки, Пламен Христов и Кръстина Таскова - Иванова, заставя аптеки да закупуват от него лекарствени средства, посочват от КЗК.

Недобросъвестните действия на представителите на "Фармнет" включват и отправяне на предупреждения към търговците на дребно за откриване в близост до техните обекти на аптеки, собственост на икономическата група на "Фармнет" и на други приближени лица, които заради по-ниските цени на лекарствените продукти ще привлекат тяхната клиентела и собствениците им ще бъдат принудени да ги закрият, допълват от регулаторния орган.

Всички установени в решението действия във връзка с търговската дейност на дружеството, разгледани в съвкупност, представляват един комплексен модел на поведение, извършван в разрез с добросъвестната търговска практика, изискваща привличането на клиенти да се осъществява чрез обичайните търговски способи - предоставяне на отстъпки и други по-добри условия, посочват в мотивите си от КЗК. 

Вместо това "Фармнет" използва заплахи и принуда с цел да повлияе върху избора на доставчик на собственици на аптеки. По този начин се създава реална възможност за увреждане на конкурентите на "Фармнет", отбелязват от КЗК.

Преди дни главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитетите на лидера на "Воля" Веселин Марешки и двамата му съпартийци във връзка с разследване на прокуратурата по този случай. Самият Марешки днес обяви, че се отказва от имунитета си и заяви, че делата срещу него са атака с цел да го сплашат. 

"Предлагаха ми квота във властта като на патриотите. Както дадоха на тях екоминистерството, а Нено Димов е десен човек. И както дадоха на Пеевски икономическото министерство. След като не приех моркова, дойде тоягата. Искат да ме смачкат и да стана послушно пуделче. Няма как да стане с мен", каза Марешки в пред Би Ти Ви.

Той заяви и че в прав текст му е било казано "да приключва с бизнеса с горива, за да си няма проблеми".

"Не искам да ми се случи това, което се случи с Мишо Бирата в един хотел край Правец. Отиде си здрав, прав човек, в силите си", каза зам.-председателят на Народното събрание.

Марешки обяви и че всекидневно получава заплахи.

"България днес се владее от мутрите. Сега сме като Румъния по времето на Чаушеску. Затова се страхувам да не свърша като Мишо Бирата и ген. Танов", добави той.

Източник: Би Ти Ви