Български синоптик коментира, че въпреки това най-вероятно у нас зимата ще е нормална

Климатолози от НАСА вещаят една от най-страшните зими за Северна Европа и Великобритания, кални свлачища в Южна Америка, бушуващи огромни горски пожари в Австралия, пише британският в. "Дейли телеграф", като се позовава на метеоролози от американското Национално управление за океаните и атмосферата.

Според прогнозите на климатолозите причина за това ще е природният феномен Ел Ниньо. Ел Ниньо е климатично явление, което се свързва с покачване на температурите на повърхностната вода в източната част на Тихия океан. То се появява на периоди между две и седем години. 

Тазгодишният Ел Ниньо може да се окаже сред най-могъщите явления със способност да променят времето. Температурите на окенаската вода са с няколко градуса по-високи от нормалното за сезона, което може да говори за тежка зима за Северна Европа и Великобритания.

В България все пак ще е нормална зима

Последните прогнози за зимата на Балканите са за един нормален декември с нормални валежи, по-студен януари и топъл февруари - така пък коментира днес пред Нова телевизия синоптикът Петър Янков в ефира на Нова телевизия по повод прогнозата на НАСА.

"Нашият колега насочва своето внимание главно върху развитието на времето в Западна Европа. И ако се сбъдне тази прогноза за много валежи и студена зима в западната част от нашия континент, на изток, и специално на Балканите, се очаква по-нормално време", поясни експертът.

Виж още: Горещи съвети за зимата

Той определи резултатите от дългосрочното прогнозиране и сезонните прогнози като "задоволителни".

"В тях се използва много статистика и търсене на аналози. В случая влиянието на течението Ел Ниньо е един такъв аналог. То влияе върху развитието на времето в една достатъчно голяма област от Източна Азия, Австралия, Северна и Южна Америка. Така че все пак е възможно да има и някакво минимално влияние върху времето в Европа", заяви Янков.

Източник: Нова телевизия, "24 часа", "Дейли Телеграф"