Астрономът Томас Баркли от Изследователския център на НАСА в Калифорния направи откритието, използвайки данни, събрани от космическия телескоп "Кеплер".

Сериозен пробив бе направен в търсенето на извънземни форми на живот, след като учени откриха обитаема планета с почти същия размер като Земята, съобщава "Дейли Мейл".

Планетата, която все още няма име, е открита в орбита на неидентифицирана звезда в т.нар. обитаема зона - район около звездата, който излъчва достатъчно енергия, светлина и топлина, за да може на планетата да има вода.

Баркли съобщи за откритието си по време на конференция в Аризона, посветена на търсенето на живот извън Слънчевата система. Използвайки снимките, направени от телескопа "Кеплер", Баркли вярва, че е открил нова звездна система, състояща се от пет планети, които обикалят около звезда-джудже M1.

М-джуджетата са звезди, които са много по-малки и по-слаби от земното слънце и не са достатъчно ярки, за да бъдат забелязани с просто око. Познати още като червени джуджета, тези звезди представляват 70% от звездите в нашата галактиката. За сравнение, нашето Слънце се нарича G-джудже, като от този тип са само 5% от звездите във Вселената.

Диаграмата сравнява планетите от вътрешната част на Слънчевата система и пет планети от съзвездието Лира, намиращи се на около 1200 светлинни години от Земята. Тези звезди бяха открити през април 2013 г. и досега се смятаха за най-близки по размер до нашата планета.

Предполага се, че най-външната планета в звездната система на Баркли е 1,1 пъти по-голяма по размер от Земята и е наречена обитаема планета, защото обикаля в обитаемата зона на джуджето M1.

Други подробности около откритието на Томас Баркли не се съобщават и се очаква официалните заключения около откритието му да бъдат обявени публично по-късно тази година.

Космическия телескоп "Кеплер" на НАСА до момента е открил почти 3000 кандидат-планети извън нашата Слънчева система, като за 1/5 от тях се смята, че има живот.

Източник: Klassa.bg