Учениците трябва да разучават по две хора на година

Народните танци влизат в задължителната учебна програма за децата от I до XII клас. Това предвиждат работните варианти на новите учебни програми за предмета "физическо възпитание и спорт", публикувани наскоро от просветното министерство. До момента нови програми са утвърдени само за учениците от I, II, V, VI и VIII клас. 

В програмата се предвижда още от I клас децата задължително да учат по два народни танца на година, като до края на средното си образование всеки ученик трябва да е усвоил стъпките на 22 хора, пише в. "Сега".

И в момента народните танци присъстват в програмите по физическо, но се преподават се по желание. Занапред те ще станат задължително учебно съдържание. 

Така първолаците ще се учат да танцуват "Боряно, Борянкe" и ръченична стъпка на място. Второкласниците пък трябва да усвоят в края на годината Кулско хоро и Омуртагско хоро. Учениците от III клас трябва да разучат Самоковско и Джиновско хоро, а от четвърти клас - Седенчица и известното Дунавско хоро, което по традиция звучи по Нова година. 

Виж още: 7 причини да запишете децата си на танци

За петокласниците са избрани Право тракийско хоро и Тракийска ръченица, за шестокласниците - Малешевско хоро (само едно), а за седмокласниците - Пайдушка тройка и Добруджанска ръка. Нататък танците продължават да се усложняват. Осмокласниците ще усвояват Пайдушка четворка и хоро, специфично за техния регион. 

Според сегашните програми по физическо възпитание и спорт между IX и XII клас фолклорните танци изпадат дори като възможност за допълнителни часове. Според новите програми обаче и по-големите ученици ще продължат задължително с хората - от Шопско и Македонско, Охридско и Дайчово до Ганкино (Копаница) в последния клас. Десетокласниците ще учат наред с "Елено моме" и гръцко сиртаки. 

Фотогалерия: Танци в парка

Авторите на черновите на работните програми очевидно са предпочели да наблегнат на българското, тъй като сиртакито е единственият "чужденец". В сегашните програми като допълнителните теми са записани народни танци от още три съседни страни - сръбски, румънски и турски, както и съвсем други стилове - танго, самба, валс. 

Източник: в. "Сега"