Българин от Велико Търново доказа, че къща може да се направи за 280 лв. на кв. м и за седмица

Великотърновски архитект показа как може да се построи къща на два пъти по-ниска цена от обичайната. Той е разработил специални модели на база свои авторски проекти за къщи в САЩ и вече завършва първата евтина сграда в Къпиново.

"Много хора нямат достатъчно средства, за да си направят къща, а и банките трудно финансират подобни проекти на зелено - казва той. - Правил съм проекти за Щатите, където 99% от хората живеят в подобни къщи. Разбира се, някои неща са "побългарени", тъй като у нас метеорологичната среда е друга. В момента завършвам сглобяема къща, която е с площ от 140 кв. метра и струва под 40 хил. лв., което е около 280 лв. на квадратен метър. Знаете, че в момента у нас се предлагат подобни сгради на цени 600-800 и повече лева", обяснява Йосифов.

Чрез фирмата си "Аморф" той вече има възможност да прави готови панели за сглобката, за да може подобна къща да се изгради за една седмица. Според запознати в община Велико Търново скоро сглобяемите къщи за почивка и отдих ще са хит, а вече са одобрени няколко десетки проекта.

Kashta mozhe da se napravi za 280 lv na kv m i za sedmitsa
Терен, фундамент и дървено скеле с панели от същия материал са нужни, за да се завърши сглобяема къща за около седмица

Конструкцията, която използва Драгомир Йосифов, е замислена така, че да крепи и втори етаж, но масово къщите са на по един.

"Излива се фундаментът, като в него се разполагат всички видове комуникации, тръби, канали, жици и прочие. После се поставят носещите гради, които крепят панелите. Предвидена е и изолация. Времето за реализация, както и цената, са предимство пред конвенционалното строителство", коментира още Йосифов.

За да се запази дървото, върху него се нанасят импрегнанти, които го предпазват от вредители и атмосферните влияния.

Сглобяемата къща е определена от закона като "строеж от V категория" - това "преведено" означава жилищна или вилна сграда с ниско застрояване (до 10 м. височина) и разгърната застроена площ до 1000 кв. м. Като такава тя следва да бъде построена в съответствие с изискванията на закона. Разрешенията за строеж се издават от главните архитекти в съответствие с Подробния устройствен план на района.

Според експертите всеки, който иска да има сглобяема къща, първо трябва да избере мястото и да има документ за собственост, както и скица на терена с виза за проектиране. Следва сключване на договор в качеството на възложител с правоспособен проектант и документи за присъединяване с ВиК и енергото. Тези стъпки, (които могат да отнемат години) предхождат същинския строеж, който пък може да се реализира за броени дни.

Арх. Драгомир Йосифов готов за серийно производство на сглобяеми къщи по американски модел.

Източник: в. Борба (BorbaBG.com)