От предпочитанието към пикантни храни до дългото стоене под душа - несъзнателните навици казват много за нашия характер

Една от причините персоналността да е толкова важна психологическа концепция е, че тя казва много за живота, който сме склонни да водим. Така например, ако сте съвестна, съзнателна личност, е по-вероятно да се радвате на добро физическо здраве и по-хармонични връзки.

Екстровертите са по-щастливи, а невротичните хора са по-изложени на риск от проблеми със здравето. Хората с по-отворено съзнание печелят повече, а компромисните личности, както бихте допуснали, са по-популярни и имат повече приятели.

Само че освен с по-дългосрочни прояви като успешност и добруване, личностите ни харакеристики са в корелация с редица дребни, всекидневни детайли.

Скорошно изследване, публикувано в Personality and Individual Differences, картографира подробно тези "подписи" в списък, който се върти около пет основни характеристики. Често с доста изненадващи резултати.

Koyto pee pod dusha se razbira po lesno s drugite

Това че екстровертите са по-склонни да ходят на партита, а съзнателните хора рядко се разтакават и отлагат вършенето на задачите, не изненадва никого. Оказва се обаче, че екстровертите прекарват повече време сутрин под душа, а съзнателността не върви с четене на книги.

Освен под душа, екстровертите (които специалистите наричат "екстраверти"), прекарват повече време в планиране на партита, пиене по барове, обсъждане на начини за печелене на пари, говорене по телефона по време на шофиране, украса на дома и придобиване на тен (не наведнъж, разбира се).

Високосъзнателните личности пък избягват "да си губят времето" с несъществени занимания - а четенето те виждат именно като такова. Също така те рядко ругаят и не дъвчат химикалката.

Хората, склонни на компромиси в името на разбирателството, прекарват повече време в гладене, игра с децата и миене на чинии. Обяснява се с готовността им да правят другите щастливи, поради което са по-склонни да се нагърбват с повечето домашни задължения, вместо да се карат и спорят, разпределяйки задачите. По-изненадващото е, че компромисните личности са склонни да пеят под душа или в колата.

Невротиците се занимават с неща, които намаляват стреса; често вземат успокоителни и антидепресанти. Но и са по-отворени към антисоциални дейности като изпускане на нервите или подиграване на другите.

Отвореното съзнание върви с някои очевидни особености като четене на поезия, пушене на марихуана, ходене на опера, занимания с изкуство, но и не така явни като консумиране на пикантни храни на закуска или разхождане из къщи без дрехи. Също така е слабо вероятно да практикуват колективен спорт.

Новите изследвания на персоналността допринасят и обогатяват резултатите на досегашните анкети по темата. Например от предишни проучвания се знае, че съзнателните носят часовници, решат се и си лъскат обувките, че екстровертите имат повече татуриовки, а интровертите се изразяват по-конкретно; компромисните личности имат засилен апетит към сладко, а отворените ядат повече плодове и зеленчуци, като освен това имат ясно изразено предпочитание към сухо вино вместо към сладко, бяло вино.

Psihopatite ustanovyavat prodalzhitelen kontakt s ochi

Друг интересен аспект на изследванията на персоналността е връзката на дадени характеристики с Тъмната триада - нарцисизъм, макиавелизъм и психопатия. Например склонните към психопатия не само са по-агресивни, склонни към насилие и хулиганство, но също така установяват по-продължителен контакт с очи и, наред с макиавелистите, си падат по онлайн троленето.

Също така онези, които имат характеристики от Тъмната триада, най-често се определят като "сови" и нощни типове, а не като "чучулиги" и ранни пилета. Те стават по-късно сутрин и си лягат по-късно вечер. Точно както предполагате, нарцисите са големи любители на селфито, а хетеросексуалните жени макиавелистки са по-склонни да се преструват, че изпитват оргазъм, за да манипулират партньорите си - за тях това е по-важно от удоволствието.

Освен че са любопитни, подобни изследвания могат да донесат полза за разбирането на различни заболявания на психиката, за по-добра профилактика, по-адекватни здравни кампании и начини за подпомагане. Разбира се, има го и чистото забавление. Така например, ако умеете да псувате витиевато и образно, вече може да се хвалите, защото това е признак на отворено съзнание.

Източник: Би Би Си