Предстои включване на голям брой училища, в които ще се провежда дуално обучение

За период от 2 години ще бъдат реализирани 46 хил. студентски практики. Това заяви министърът на образованието Меглена Кунева по време на парламентарен контрол, пише Economic.bg. 

Кунева посочи, че по проект "Студентски практики" по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" за период от 4 години са били реализирани 75 хил. студентски практики. 

Според вицепремиера ключова мярка за образователната система е въвеждането на дуалното обучение. Ще бъдат организирани срещи с бизнеса, за да се дискутира какви са нуждите в образованието.

МОН работи по няколко проекти и програми за провеждане на обучение в професионална среда, отбеляза тя и допълни, че част от тях са проект Домино, пилотен австрийски проект "Дуално обучение" съвместно с Австрийската камара, проект по ОП "Развитие на човешките ресурси" с включени над 5 000 работодатели.

Виж още: 52% от работодателите не вярват, че младите могат да носят отговорност​

По думите ѝ предстои включване на голям брой училища, в които ще се провежда дуално обучение. 

Депутатът Борислав Иглев попита какво се случва с провеждането на занятията в Техническия университет. Той поясни, че има проблеми във факултета по "Компютърни системи и управление", където са записани над 1600 студенти и се подготвя голяма част от бъдещите IT специалисти в страната. 

Кунева отговори, че МОН е извършило проверка, от която става ясно, че няма оплаквания и сигнали от студенти или преподаватели за преустановяването на часовете във факултета. Ректорът е заявил, че не е имало спиране на учебния процес в Техническия университет в столицата. Напрежение има, но спорът е за назначаване на допълнителен брой преподаватели и за разпределението на субсидиите на университета.

Виж още: 80% от зрелостниците стават студенти​

Меглена Кунева увери, че ще се предприемат стъпки за разрешаването на проблема. 

Източник: Economic.bg