Бизнесменът и иноватор Илон Мъск представи визията си за междупланетарна транспортна система, която може да спаси света от колапс

Можем ли да видим колониализацията на Марс в този живот? Това, което преди мислехме, че е само научна фантастика и далечен блян на човека, може да започне само след 6 години... ако Илон Мъск изпълни обещанието си към човечеството. 

Марс може да бъде колонизиран за 40 до 100 години и за целта ще са нужни по-големи ракети-носители и космически кораби, първоначално за 100, а след това за 200 души. Това виждане изрази по време на конгрес на Международната федерация по астронавтика в Гуадалахара, Мексико, шефът на американската компания SpaceX Илон Мъск, цитиран от "Гардиън".

Два пътя за човечеството

Според него пред човечеството има два пътя. "Единият е да останем на Земята завинаги, където е неизбежно да има катаклизъм, който да ни унищожи. Алтернативата е да станем космическа цивилизация и мултипланетарен вид", заяви Мъск. 

Той коментира, че не прогнозира края на света, но историята показва, че рано или късно има катаклизъм, който води до цялостно унищожение на цивилизацията създадена до момента.

По време на конгреса той представи своята концепция за междупланетарна транспортна система (ITS), която да използва космически кораби за многократна употреба. Идеята е тези кораби да могат самостоятелно да се връщат на Земята и да се използват многократно, като се зареждат с нови капсули с товарни и жилищни отделения.

Виж още: Бизнесменът, който изпревари "Гугъл", "Епъл" и "Фейсбук"

Корабите, които могат да променят пътуването в Космоса

Spacex veche e zapochnala rabota po kosmicheskite korabi na badeshteto

SpaceX вече има такава - Falcon 9, но тя е твърде малка. Концепцията на Мъск предвижда значително по-голяма ракета и междупланетарен модул за пътници и товари. Общо двата компонента трябва да са дълги почти колкото два самолета Boeing 747, или колкото 40-етажна сграда, и да могат да превозват 100 души.

Първият кораб ще се казва "Heart of Gold" в чест на кораба от романа "Пътеводител на галактическия стопаджия". Други модули ще бъдат изведени в орбита около Земята. Те ще се използват за презареждане на междупланетарния кораб. Хората ще се качват в междупланетарната капсула още на Земята, като в орбита тя ще бъде закачана за вече заредената с гориво ракета.

"Ние изхождаме от това, че пространството в космическия кораб за екипажа ще трябва да се увеличи значително", каза той, като добави, че на първия етап трябва да бъде постигната възможността за изпращане в Космоса на повече хора наведнъж, за да може на Марс да се превозват по 100 и 200 души.

Виж още: Технологичните милиардери като кинозвезди (видео)

Предлага се капсулите да се презареждат на орбитата на Земята или на Луната, за да стане възможно преодоляването на разстоянието до Марс.

Илон Мъск иска първата мисия с хора до Марс да бъде още през 2022 г., като това е с три години по-рано от първоначалните му планове. Крайната цел на Мъск е чрез транспортната система да се създаде мултимилионен град на Марс. 

"Това, което наистина искам да опитам да постигна, е да направя Марс достъпен. Това е нещо, което можем да направим още в рамките на нашия живот", обяви Мъск.

По негови думи към момента цената за пътуване до Марс е 10 млрд. долара на човек. Ако се въведе технологията, която Мъск предлага - с кораби за многократна употреба, презареждане в орбита и марсианско гориво, "цената ще падне в пъти". Прогнозата на милиардера е, че разходите по изпращането на човек в до Марс биха спаднали до около 200 хил. долара.

Виж още: 50 живи гении на съвременния свят

Все пак обаче още не се знае откъде ще дойдат тези пари. Част от тях биха дошли от настоящия бизнес на SpaceX с транспорт на карго и астронавти до Международната космическа станция. Мъск обяви, че усилено търси допълнителни приходи, включително финансиране от фирми и любители, като добави:

"Аз наистина нямам друг цел в живота си освен да направя хората междупланетарни."

Остава ни само да чакаме и да се надяваме, че в този живот ще видим Марс колониализиран. 

Източник: "Гардиън"