Дейвид Мичъл публикува цял разказ на части в микроблога си

"Облакът атлас" ни стана любима книга още преди да сме гледали екранизацията на Анди и Лана Уашовски и Том Тиквер. Сега авторът й Дейвид Мичъл публикува новата си творба първо в интернет - и то не къде да е, а в "Туитър" (https://twitter.com/david_mitchell).

Разказът, озаглавен The Right Sort, се състои от 6000 думи и подгрява читателите за новия му 600-страничен роман The Bone Clock, очакван в началото на септември.

В платформата за микроблогове дължината на постингите е ограничена до 140 знака, така че ни очаква четиво с продължение. Тази практика не е новост - от векове в периодичния печат излизат на части цели романи.

Има обаче и случаи, в които би бил достатъчен само един туит - като най-краткия научнофантастичен разказ, състоящ се от едно-единствено изречение: "Ако Ева не можеше да зачене..."

Онлайн литературата има 15-годишна история, припомня британският в. "Индипендънт", като дава за пример Стивън Кинг. През 2000-та с новелата Riding the Bullet (Овладей куршума) той сложи начало на електронното книгоиздаване за масовия потребител, а след това публикува на части в официалния си сайт "Растението" / The Plant.