Много е добре за нашата страна да има българско име в краткия списък за втората най-важна позиция за ЕК, заяви нашият еврокомисар

Кристалина Георгиева с радост ще приеме номинацията за еврокомисар, ако правителството я издигне. Това заяви самата тя в интервю за БНТ.

"Аз съм готова да поема отговорност, ако България го поиска от мен. Отнасям се много сериозно към репутацията на нашата страна, държа високо българското знаме. Ще имам очакване за много сериозен ресор и за много сериозна позиция, тъй като предимството, което имам, е пет години много добра и призната работа", коментира Кристалина Георгиева.

Много добре е за България да има българско име в много краткия списък за втората най-важна позиция в Европейската комисия, подчерта Георгиева.

"Вие знаете много добре, че крайният резултат зависи не само от компетентността на кандидатите, а от това как ще бъдат разпредели между политическите семейства председателството на Съвета, външният министър на Европейския съюз и председателят на Еврозоната. Именно това отсъствие на разбирателство попречи да бъде взето решение, но аз съм сигурна, в следващите няколко седмици, докато се съберат отново, до 30 август, ще има разбирателство, ще има решение. Какво ще бъде то - ще разберем тогава", заяви нашият еврокомисар.

"Най-важното за нас според мен е да е човек, който може да има тежест в Комисията. Защото ние сме малка страна и като такава, извън Комисията понякога е трудно да ни се чуе гласът. Вътре в Комисията, вземете примера за Вивиан Рединг - тя идва от най-малката страна на Европейския съюз. Но нейната позиция, нейният глас беше много силен на базата на нейния личен авторитет, на това, че има уважението на своето политическо семейство, но и на останалите. Затова за България, аз бих казала, трябва да бъде... не само за България, за малките страни е важно да се ориентират към такива кандидати, които им дават най-голям шанс мнението им да бъде чуто", подчерта Кристалина Георгиева.

Виж още: Кристалина Георгиева е номинирана за външен министър на ЕС