Лошите навици вредят не само на индивида, но и на обществото като цяло в посока на по-високи разходи за здравната и застрахователната система.

Цигара, питие, чипс и бързи закуски са неща, които можете и да смятате за безобидни, но в крайна сметка се отразяват на здравето, като повишават рисковете от сърдечни заболявания, диабет, рак и др. Но не се притеснявайте, можете да се промените. 

Изследване на лондонски университет сочи, че средно отнема малко над два месеца, за да се отървете от вреден навик. 

Първата стъпка по пътя към заличаването на вредния навик е да осъзнаете как точно ви вреди. И тъй като много е писано за здравословните вреди на различните лоши навици, ето ви малко финансова информация, която също може да ви помогне да се откажете. 

Eто изчисленията на изданието Bankrate, като са приведени в съответствие с цените на вредните продукти у нас: 

Тютюнопушенето 

Годишните разходи: 2500 лева на година 

Горе-долу толкова ще трябва да платят заклетите пушачи, които пушат над кутия и половина цигари на ден. Когато към това се добавят обаче повишените здравни и застрахователни разходи, както и вредата и последствията за околните "пасивни пушачи", реалните разходи набъбват значително. 

Това което можете да спестите за 30 години, ако се откажете от пушенето, са над 200 000 лева, с олихвяване. 

Виж още: Пуши на воля до 40 години

Алкохолът 

Разходи за алкохол: 1560 лева годишно 

Тези, които редовно се черпят в заведенията (харчат по около 50 лева на седмица за алкохол), имат повод да се притесняват. Ако спрете питиетата, след 30 години ще сте спестили над 120 000 лева (с натрупване на лихвите). 

Въпреки че пиенето няма да ви намали застрахователната премия, сериозната употреба на алкохол води след себе си огромна вреда, особено за черния дроб. В допълнение шофирането след употреба на алкохол води след себе си допълнителни разходи под формата на глоби, по-високи застраховки и др. 

Лоши хранителни навици 

Годишни разходи: Около 1450 лева за наднормен килограм 

Лошите хранителни навици обикновено водят до наднормено тегло, което повишава сериозно шансовете за сърдечно-съдови заболявания и диабет. Изследвания на световни здравни организации сочат, че наднормен килограм води след себе си годишни разходи от над 1600 лева при мъжете и около 1300 лева при жените. Наднорменото тегло не само повишава шанса от заболяване, но води до увеличаване на рисковата премия при животозастраховането. 

Прекомерно харчене 

Годишни разходи: Около 1200 лева 

Мнозина имат проблем с контрола на разходите си и харчат прекомерно. Ако се отървете от този навик, можете да спестите над 94 000 лева след 30 години. Нещата стават още по-лоши, когато харчим взети пари назаем - особено от източници с високи разходи (каквито традиционно са кредитните карти).

Източник: profit.bg