Тази седмица излезе традиционната ежегодна класация на милиардерите на сп. "Форбс". Както и досега, в нея няма българи

Държавите, с които граничи България, обаче могат да се похвалят общо с 37 милиардери, информира Profti.bg

Виж още: Рекорден брой милиардери по света - 1826

В Македония и Сърбия няма милиардери, поне според "Форбс", така че тези 37 милиардери живеят в Турция, Гърция и Румъния. 

Турция

С най-голям брой милиардери на Балканите може да се похвали Турция, където броят на хората с 10-цифрено състояние възлиза на цели 32-ма. 

Най-богатият турчин за поредна година е Мурат Юлкер, председател на Yildiz Holding - най-големият производител на хранителни продукти в Турция, с лично състояние, оценявано на 4,4 млрд. долара. 

След него се нарежда Хюсню Йозйегин, собственик на FIBA Holding, чиито компании развиват дейност в сферата на финансите, търговията на дребно, имотите и корабостроенето. Той разполага с 2,7 млрд. долара. 

Челната тройка на милиардерите в Турция се оформя от Семахат Севим Арсел, която е член на известната фамилия Коч и е в борда на директорите на Koc Holding. Състоянието на Арсел възлиза на 2,6 млрд. долара. 

В Турция има още няколко души, които разполагат с по над 2 млрд. долара: Мустафа Коч и Ферит Сахенк (с по 2,5 млрд. долара), Шарик Тара (2,4 млрд. долара), Ерман Иличак, Суна Кирач и Филиз Сахенк (с по 2,2 млрд. долара). 

Румъния

Най-богатият човек в сeверната ни съседка е Йоан Никулае. Той оглавява класацията на най-състоятелните румънци в последните три години и е единственият неизменен милиардер в нея. Най-голямата му компания е земеделският холдинг Interagro. Под неговия контрол са още цигарен завод, два хотела и футболния клуб "Астра Гюргево". Състоянието на Никулае се оценява на 1,2 млрд. долара. 

Единственият друг милиардер в Румъния според "Форбс" е Йон Циряк. Част от бизнес империята на бившия тенисист днес са Tiriac Holdings, TiriacAIR, UniCredit Tiriac Bank, Allianz-Tiriac Asigurari Romania, TiriacAuto, Tiriac Leasing и Tiriac Travel. Богатството на Циряк възлиза на 1 млрд. долара. 

Гърция

Въпреки кризата Гърция може да се похвали с трима милиардери в тазгодишната класация на "Форбс", които разполагат с по над 2 млрд. долара. 

Най-богатият човек в южната ни съседка е Филип Ниархос. Той е най-големият син на покойния Ставрос Ниаркос, един от най-богатите корабни магнати в света, който се конкурира в този бизнес в продължение на десетилетия с Аристотел Онасис. Състоянието на Ниаркос възлиза на 2,5 млрд. долара. 

Второто място в Гърция е за Спиро Лацис, който също е потомък на корабен магнат. В днешно време обаче най-големите активи на неговата фамилия са дяловете в EFG International, както и в петролната компания Hellenic Petroleum и строителната фирма Lamda International. Богатството на самия Лацис възлиза на 2,4 млрд. долара. 

Третият гръцки милиардер, посочен от "Форбс", е Аристотелис Мистакидис. Той притежава 3% от базирания в Лондон гигант в сферата на търговията със суровини и миннодобивната дейност Glencore. Мистакидис става милиардер през 2011 г. именно от мините си. В момента състоянието му се оценява на 2,1 млрд. долара.