Вземете си жилище с асансьор, ремонтирайте пода на банята, така че да не се хлъзга, и монтирайте дръжка до тоалетната, съветва д-р Сотир Марчев и формулира пет съвета за здравето на младите хора

Продължителността на живота се е увеличила и продължава да расте, но това още не е отчетено от статистиката, коментира в сутрешния блок на Нова телевизия кардиологът д-р Сотир Марчев.

Стпоред него хората живеели с очаквания за по-кратък живот - колкото на родителите, бабите и дядовците си, а всъщност заради напредъка на медицината ще живеят много повече от предците си. За да се радват на качествен живот, трябва обаче да се подготвят за него още сега, докато имат сили.

Затова той съветва да живеят в жилище, в което няма нужда да изкачват много стълби. По-добре е в блока да има асансьор. Освен това трябва да ремонтират баните си, докато могат, за да сложат под, който не се хлъзга, и дръжка до тоалетната, за да могат да се изправят по-лесно. Сега стават от тоалетната чиния без проблем, но когато вече няма да могат да го правят, няма да имат и сили за ремонт.

Виж още: 15 хранителни навика за дълголетие

Според кардиолога жегата в края на лятото е по-безопасна от рязкото затопляне в началото на лятото, защото хормоналната система на човека вече се е адаптирала и горещините се понасят по-лесно и по-безопасно. Оплакванията в "Бърза помощ" може и да са по-чести, но става дума за леки смущения - синкопи, сърцебиене, а не такива, които водят до инвалидизация.

Ако ви стане много топло, охлаждайте се в молове, супермаркети и бензиностанции, където е климатизирано, съветва още д-р Марчев.

По думите му горещият август е идеалното време за диета за отслабване, защото тогава естествено губим апетит. Причината е, че борейки се с топлината, организмът сам иска да намали калориите, т.е. топлината, която вкарва в тялото.

В студиото на "Здравей, България" кардиологът отправи и пет здравни съвета към младите хора:

1. Не пушете.

2. Движете се.

3. Основната ви храна трябва да е базирана на плодове, зеленчуци, малко ядки и семена, пълнозърнести храни, варива - боб, грах, леща.

4. Един път в седмицата яжте риба.

5. Не преяждайте. Яжте малки порции. По-добре използвайте малки чинии и ги препълвайте.

Виж още: Кардиолог предупреди: Мерете кръвното и на децата

Източник: Български фермер / Нова телевизия