Според д-р Марчев в последните години расте потреблението на газирани напитки

Празниците идват и една от най-купуваните стоки за сезона стават газираните безалкохолни напитки. Те са сладки, пият се много и от деца, и от възрастни и са станали част от трапезата на много семейства.

По-добре обаче да ги избягваме. Към това призовава и кардиологът д-р Сотир Марчев в ефира на БНТ във връзка с повишеното пазаруване, което се очаква в следващия месец. 

По негови наблюдения в последните години се наблюдава увеличено потребление на газирани напитки. 

"От газирано се качва кръвно толкова, колкото и от готварска сол. Чистата сода, дори без захар, е много по-вредна", обясни той. 

Виж още: Защо газираните напитки са вредни?

Кардиологът коментира и кафето, сочено от едни за изключително полезно, а от други - за вредно, особено в по-големи количества. По думите му кафето всъщност е плод и няма никакви доказателства, че пречи на здравето. 

"Трябва човек сутрин да си го пие с удоволствие. Ако не те кефи, не се мъчи", препоръча още той.

"Рецептата за всичко е умереността. Това е голямо човешко достойнство, което го притежават малцина хора", коментира кардиологът и добави относно алкохола: "Ако пиете много - намалете. Ако не пиете, не започвайте. Ако пиете малко, продължавайте така. Ние не съветваме никой да започва да пие."

Виж още: Внимание! Тези храни причиняват рак

Марчев посочи още, че когато става дума за животински и растителни храни, на хората със здравословни проблеми се препоръчват растителните, но това не означава всички. 

"Плодовете, които растат около нас, са плод на изкуствена селекция. Те имат много повече захар, отколкото в древността", коментира още д-р Марчев.

Източник: БНТ