Топмоделът Джиджи Хадид, балерината Мисти Копланд, актрисите Летисия Каста и Джулия Гарнър позират пред фотографа Албърт Уотсън в ролите на четири артистични жени със свои мечти и амбиции

Джиджи Хадид, Мисти Копланд, Летисия Каста и Джулия Гарнър са четирите известни жени, които позират пред Албърт Уотсън в календара на "Пирели" за 2019 г.

След миналогодишното издание, което пресъздаваше "Алиса в Страната на чудесата" със 17 личности от света на модата, музиката, киното и ъндърграунда, по страниците му отново има голота, но съобразена с новите реалности след феминистката кампания срещу сексуалния тормоз #MeToo.

В началото си календарът на "Пирели" имал предназначение да краси стените на автосервизите със сексапилни снимки на жени, но в епохата на #MeToo ми се стори неадекватно да закарам модели на плажа и да ги снимам по монокини, обяснява топфотографът Албърт Уотсън.

На 76 години шотландецът е ветеран в съвременната фотография и един от най-ярките й представители, носител на множество награди и Ордена на Британската империя, заснел стотици корици за списания като "Вог" и "Ролинг стоун" - и портрета на Стив Джобс от корицата на неговата официална биография.

Избран от "Пирели" заради кинематографичния си подход, той е решил да покаже четири жени от XXI век, които мечтаят да постигнат нещо, а мъжете до тях имат поддържаща роля. Така супермоделът Джиджи Хадид е богата, но недоволна от живота си светска дама, която се е усамотила в своя нюйоркски апартамент с изглед към Сентрал парк, а нощите си прекарва пред телевизора.

Като ментор и довереник на нейната героиня във фотосесията участва и модният дизайнер Александър Уонг.

Примабалерината Мисти Копланд, играла наскоро в "Лешникотрошачката и четирите кралства" на "Дисни", се превъплъщава в танцьорка от стриптийз клуб в Маями, чиято амбиция обаче е да стигне до голямата сцена в Париж. Партнира й солистът на Американския балетен театър Калвин Ройъл III.

Френската актриса Летисия Каста, която се е снимала в българския филм "Островът" на Камен Калев, е художничка, а редом с нея без дрехи позира и балетистът Сергей Полунин.

Друга актриса, младата Джулия Гарнър от сериали като Ozark и "Американците", влиза в ролята на фотографка, която обича да снима растенията в ботаническата градина, но в първата си изложба подрежда мъжки и женски актови портрети.

Снимките са придружени и от късометражни филми, които документират работата по фотосесиите.