Понякога мозъкът започва да си доизмисля онова, което му се струва логично, и да го представя под формата на спомен

Дежавю (букв. "вече видяно") е едно от най-загадъчните явления, свързани с работата на мозъка. Всеки е изпитвал чувството, че отново преживява някаква ситуация, но досега не знаехме на какво се дължи това.  Според шотландския професор Акира О`Конър дежавюто се дължи на бъг в матрицата, момент на проверка достоверността на запомнените факти.

Какво точно представлява?

Проф. О`Конър провел серия експерименти, чрез които създавал изкуствено дежа вю.  Той пускал за прослушване на участниците в експеримент серия думи, свързвани чрез пропуснато понятие. Например в поредицата "възглавница", "легло", "нощ" липсва думата "сън".

Веднага след прослушване на думите участниците били запитани дали са чули думата, започваща със "с". Отговорът бил отрицателен. Но после ги накарали да повторят чутите думи и най-често веригата завършвала с думата "сън". На хората им се струвало, че са чули думата, която логично завършва семантичната последователност.

Един вид мозъкът започва да си доизмисля онова, което му се струва логично, и да го представя под формата на спомен. Това е и моментът, в който участниците изпитали чувство за дежа вю.

Виж още: Мистерията "дежа вю"

С помощта на ядрено-магнитен томограф учените са установили, че в подобен момент най-активно в мозъка работят не дяловете, свързани със спомените, а онези, които отговарят за вземането на решения.

О`Конър предполага, че по време на дежа вю тези участъци в нашия мозък претърсват спомените за грешки и когато се натъкнат на "незакономерност", те се активират, предлагат алтернатива, а ние имаме усещането, че това вече се е случвало с нас.

За да се потвърди теорията, трябва да се съберат още много данни, но засега хипотезата е, че дежа вю се получава, когато мозъкът проверява качеството на спомените ни и открива несъответствие между това, което помним, и онова, което си мислим, че помним.

Източник: "Индипендънт"