Повече от половината българи никога не са го изследвали и нямат такова намерение в близката една година, сочи проучване по повод Световния ден на черния дроб 19 април

Черният дроб не боли. Затова специалистите препоръчват профилактично изследване на черния дроб веднъж годишно. Близо 60% от българите обаче са си правили такова ехографско изследване рядко - или никога, а почти половината никога не са предприемали специализирано кръвно изследване.

Данните са от маркетингово онлайн проучване на агенция "БлуПойнт", осъществено у нас по повод Световния ден на черния дроб 19 април. Изводът: всеки пети наш сънародник има най-обща информация относно черния си дроб и неговите функции.

Почти всички запитани възприемат черния дроб като много важен (96%), а преобладаваща част от анкетираните споделят, че имат основни познания за неговото функциониране (57.2%). Въпреки това, делът на хората, които преглеждат черния си дроб профилактично, е много нисък, а в повечето случаи заболяванията на черния дроб се регистрират, когато болестта е напреднала и възможностите за възстановяване са ограничени. 

Виж още: Осем симптома, че черният ви дроб е уморен

Една от причините за чернодробните заболявания е количеството на консумирания алкохол - но не и неговото качество. Съществуват и множество други фактори, които влияят негативно на най-големия орган с над 500 жизненоважни функции в нашето тяло.

Всеки трети българин обаче погрешно смята, че колкото е по-качествен алкохолът, толкова е по-малък рискът от чернодробно заболяване. Освен спиртните напитки, като фактори, които имат пагубно влияние върху състоянието на черния дроб, се възприемат: затлъстяването (83,8%), лекарствата (85,2%), мазната храна (81,2%), наркотичните вещества (77,3%) и заседналият начин на живот (63,5%).

В същото време всеки осем от 10 българи признават, че се хранят нездравословно или периодично включват в менюто си нездравословни храни, а половината - че не спортува активно. Въпреки че не спазват подходящ хранителен режим, който подпомага функциите на черния дроб и всеки втори не спортува, 64% от всички запитани никога досега не са приемали медикаменти и хранителни добавки (за профилактика), свързани с подпомагане функциите на черния дроб.

Виж още: Седем метода за пречистване на черния дроб от токсини

Същевременно около 29% от запитаните споделят, че те самите или техен близък има проблеми с черния дроб. Въпреки това 58,3% посочват, че никога не са си правили ехографско изследване - или го правят рядко, а 41,3% не са се подлагали на специализирано кръвно изследване. Основна причина, която посочват 68,7% от анкетираните, е липсата на конкретни оплаквания. 

Високият риск от късно диагностициране се потвърждава и от факта, че 80% от хората, които до този момент не са се подлагали на никакви изследвания за състоянието на черния дроб, декларират, че не са склонни да проведат такива изследвания и в бъдеще.

Съществен дял от запитаните (43,7%) са на мнение, че заболяванията на черния дроб винаги протичат с ясно изразени симптоми, но не посочват такива или дават отговор с общ характер. На практика всеки трети българин не е запознат с ранните симптоми при чернодробните заболявания. Аналогичен дял от анкетираните посочват като симптом болката, но без да конкретизират естеството й, което също е показател за ниска информираност, тъй като черният дроб не боли.

Заседналият начин на живот, мазните храни и затлъстяването са сред факторите, оказващи негативно влияние върху състоянието на черния дроб, и са вредните навици, от които трудно се отказваме. Затова специалистите препоръчват да се прави профилактично специализирано изследване поне веднъж годишно, за да се предотврати значително напреднал процес на чернодробно заболяване.

Забързаното ежедневие и натовареността оказват влияние при спортната активност, а също така променят и навиците на хранене. Въпреки че 90% са напълно или по-скоро съгласни с това, че вредната храна води до проблеми с черния дроб, хората споделят, че все по-често се случва да се хранят, без да подбират храната си, че в последно време се хранят с повече сухи неща, за сметка на готвено храна и супи, като им остава все по-малко време за ядене или често преяждат. 

Други важни данни - българите не са наясно, че органът изпълнява около 500 жизненоважни функции в организма и го свързват само с две основни: да детоксикира вредните вещества в организма (89,3%) и да участва в обработването на алкохола (88,5%). 98,7% извеждат спиртните напитки като водещ фактор, който оказва негативно влияние върху състоянието на органа.

Виж още: 6% от смъртните случаи в света се дължат на алкохола

В по-малка степен участниците в проучването знаят, че черният дроб е най-големият вътрешен орган в човешкото тяло, а някои други негови важни функции са осигуряването на вещества, които произвеждат енергия и основни витамини, вкл. желязо, витамин В12, мед; участието в произвеждането на холестерол. подпомагането  на имунната система за справяне с инфекции.

Въпреки ниската честота предприети изследвания за състоянието на черния дроб, се наблюдава висока оценка по отношение на настоящия здравен статус  - около 86% от анкетираните определят здравословното си състояние като добро или много добро. Всеки трети обаче посочва, че килограмите му са над нормите за неговия ръст и възраст.

Източник: BluePoint