21-годишният Северин Красимиров поиска съкратен процес и се призна за виновен

Обвиненият за убийството на русенската журналистка Виктория Маринова беше осъден на 30 години затвор. 21-годишният Северин Красимиров поиска съкратен процес и се призна за виновен.

Престъплението предизвика вълна от съпричастност към жертвата и искане за справедливо наказание към извършителя, припомня БНТ.

В последната си дума пред съда Северин Красимиров заяви, че много съжалява за стореното и иска да върне времето назад. Той се извини на родителите на Виктория и каза, че признава вината си.

Свекърът на жертвата - Румен Максимов, сподели, че дъщеричката й приема болезнено загубата на майка си и всеки ден пуска балони с надпис: "Мамо, обичам те!". Той настоя и за промени в Наказателния кодекс. Според него:

"Едно от наложителните неща е дописването на една алинея към този чл. 27 от Наказателно-процесуалния кодекс, който да изключи извършителите на особено тежки престъпления от възможностите да могат да се възползват от привилегията, която им дава."

Бабата на Северин, Славка Койчева, от своя страна коментира: "Много хубаво момче беше. Ама не знам, напил се, направил белята..."

За постановяването на присъдата бяха използвани самопризнанията на Красимиров по време на разследването, без да бъдат разпитвани свидетели.

Следствието продължи близо половин година и установи, че Северин е единственият извършител на престъплението, което е било продиктувано от сексуални подбуди и не е извършено заради професионалната работа на Виктория Маринова, каквито версии се появиха в първите дни на убийството.

Тялото на тв водещата беше открито до тенис кортовете в Русе на 6 октомври. За четири дни полицията успя да установи извършителя и да го задържи в Германия, където се беше укрил при роднини, а на 17 октомври той беше върнат у нас.

Източник: БНТ