Водещата от русенската телевизия ТVN беше убита на 6 октомври, а заподозреният като извършител Северин Красимиров, на 21, беше задържан в Германия след бурни обществени реакции у нас и в чужбина

Северин Надеждов Красимиров, роден през 1997 г. в Русе, беше задържан в Германия за жестокото убийство на русенската журналистка Виктория Маринова и предстои да бъде върнат у нас, за да бъде съден.

Младият мъж напуснал България през "Дунав мост" в деня след престъплението и се укрил при майка си и доведения си баща в германския град Щаде, близо до Хамбург. Дотам за 30 часа го закарал негов познат от махалата, който твърди, че не знаел за престъплението.

От германската прокуратура смятат, че зад убийството не стоят политически мотиви. Пред съда там Северин направил частични самопризнания, според които се скарал с непозната жена, ударил я силно по лицето и я блъснал в храстите. По думите му тя не била удушена, а се задушила от удара в носа и потеклата кръв.

Признава, че го направил на пияна глава; бил и друсан. Отрича обаче за изнасилването. От семейството му разказват, че пътувал до Германия само за да види за последно майка си. Тя, от своя страна, заявява, че синът й бил с умствена изостаналост.

Междувременно в дунавския град бяха иззети са множество веществени доказателства, които уличават задържания като извършител, вкл. негова ДНК върху трупа на жертвата и генетичен материал от убитата по самия него. 

В досието му има само едно криминално деяние - кражба на цветни метали през 2007 г., когато е бил едва 10-годишен. Оказва се, че е познат и на германската полиция заради фалшифицирани на документи. Тренирал е бокс. 

След убийството той отишъл в къщата на леля си в Русе, където са намерени част от дрехите, с които е извършил престъплението, а по тях - кръв от жертвата. Именно така полицията и прокуратурата свързали категорично Северин с извършеното престъпление. На разпит били повикани лелята и съпругата му. 

Мъжът бил засечен и от камери в района на крайбрежната алея на река Дунав. Именно там Виктория тичала в събота през деня.

Очакват се още доказателства от Института по криминалистика, уточни министърът на вътрешните работи Младен Маринов. По думите му на този етап не може да се твърди за предварително планиране - ставало дума за спонтанна проява.

В изявлението си пред медиите главният прокурор Сотир Цацаров оповести: 

"За кратък период от време бяха извършени множество действия по разследването, за кратък период от време при изключителна мобилизация на целия наличен ресурс на МВР и на прокуратурата бяха събрани множество доказателства, които до настоящия момент водят до извода за виновност на лицето.

На него са повдигнати задочно обвинения в две престъпления. Първото е изнасилване, като я е принудил за това със сила и я е превел в безпомощно състояние, като изнасилването е особено тежък случай и предвиденото в закона наказание е лишаване от свобода от 10 до 20 години.

Повдигнато е задочно, в присъствието на служебен адвокат, и обвинение за умишлено убийство, извършено с особена жестокост и по особено мъчителен начин. Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Издадена е от Окръжната прокуратура в Русе незабавно европейска заповед за задържане. Издадена е и европейска заповед за разследване за събиране на доказателства с оглед вещите, които се намират у него при задържането му във Федерална република Германия."

Главният прокурор обаче изтъкна, че не се изключва нито една версия: "На този етап не можем да твърдим, че убийството е свързано с професионалната й дейност. Но задържането на извършителя не означава преустановяване на работата по всички възможни версии." 

Трупът на Виктория Маринова беше открит в събота, 6 октомври, на крайбрежната алея на тенис кортовете в град Русе, след подаден сигнал на тел. 112 в 14.27 ч. По данни на МВР младата жена е била изнасилена и душена.

Трите лица, подали сигнал, първоначално забелязали на бетонната алея непосредствено до река Дунав, петно от кръв и слушалки на земята. Проследявайки кървавата следа, стигнали до женски труп, който бил в храстите в непосредствена близост до алеята.

20-годишният извършител от два месеца обитавал адрес в близост до местопрестъплението. От началото на седмицата в русенския квартал "Тракцията" има засилено полицейско присъствие за охрана на стотиците ромски семейства, които живеят там, а огласяването на името му предизвика вълна от напрежение сред неговите жители заради отправени към тях заплахи, информира БНР.

30-годишната тв водеща беше административен директор на русенската телевизия Ти Ви Ен и член на управителния й съвет. Смъртта й разгневи българите и предизвика силен международен отзвук, а чуждите медии припомниха, че страната ни е на последно място в ЕС по свобода на медиите. Погребението й беше в петък.

На брифинга във вторник сутринта, когато беше оповестено разкриването на извършителя, премиерът Бойко Борисов се изказа остро за прибързаните реакции у нас и в чужбина.

По-късно през деня той се срещна с дипломати, пред които също изрази недоволството си, че нито едно посолство у нас не е поискало официална информация, а в същото време са правени негативни коментари за страната ни и работата на властите по случая. 

За да не се попречи на същинската работа на органите на реда, в последните дни МВР било принудено да съобщава фалшиви версии за разследването, обяснил още министър-председателят пред посланиците.

Източник: БНР, Нова телевизия, "24 часа"