Работодателите вече няма да издават служебни бележки за доходите, а чуждите фирми у нас ще плащат данък печалба тук, гласят други от промените в данъчните закони, одобрени от тристранния съвет

Скача данъкът за стари автомобили, работодателите вече няма да издават служебни бележки за доходите, а чуждите фирми у нас ще плащат данък печалба в България - това са част от промените във фискалните закони, които синдикати и работодатели одобриха на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество в началото на седмицата.

За първи път отделните данъчни закони бяха обединени в общ Закон за корпоративното подоходно облагане.

Заради въвеждане на нов екологичен компонент с 30% се увеличава годишният данък на близо 2,5 млн. коли над 15-годишна възраст.

Слага се край на данъчните облекчения за превозните средства с катализатори и за автомобилите с малка мощност на двигателя. Запазват се само за мотоциклети и мотопеди до 100 конски сили.

Темата е водеща за всекидневните вестници. "Сега" извежда в заглавие: "Данъците за автомобили и жилища се вдигат от догодина", като изтъква, че управляващата коалиция действа противно на обещанието да не увеличава данъци по време на мандата си.

Данъкът на коли между 15 и 20 години поскъпва с 30%, а на тези над 20 - с 50 на сто, информира и "24 часа". 

Синдикатите обаче не се съгласяват с новото облагане на моторните превозни средства. Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" коментира:

"Прави впечатление по-сериозното натоварване точно за 15-годишните автомобили, като в обсъждането в комисия смятахме, че това е по-скоро техническа грешка, но се оказа, че и във финалния вариант на законопроекта остава. Категорично не приемаме твърдението, че е невъзможно да се установи има или няма колата катализатор, тъй като всяка година преминават през годишни технически прегледи, където това се установява."

С новите промени отпада изискването при продажба на автомобил продавачът да представя бележка за платени данъци. Това ще се извършва от самия нотариус по електронен път. Той в 7-дневен срок след това ще декларира продажбата пред съответните общински фискални власти.

Промяна се внася и при имотния данък - 50% отстъпка ще има само за едно жилище, декларирано като основно, а всяко следващо ще се облага на пълната му данъчна оценка.

По предложение на бизнеса от 2020 г. отпадат служебните бележки за доходите, които работодателите издават на служителите. Това вече ще става по електронен път.

Работодателите поискаха да отпадне и задължителният годишен одит на малки и средни фирми с оборот до 4 млн. лв., като заявиха, че практиката в ЕС е на такъв одит да бъдат подлагани фирми с годишен оборот 8 млн. Изчисленията им сочат, че 6500 малки и средни фирми губят годишно по 13 млн. лв. заради задължителния одит.

"Искам да ви уверя, че работодателите няма да оставят този въпрос така. И за разлика от миналия път, когато това се случи между две четения, сега няма да допуснем подобно нещо, тъй като считаме, че това е най-арогантното и вероломно потъпкване на договорния процес и на диалога в обществото", предупреди Кънчо Стойчев от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Вицепремиерът Валери Сименов подкрепи бизнеса и обеща да внесе нужната поправка в счетоводния закон, защото: "Това означава разходи, това означава договори с одитори, това означава счетоводство, което да подготвя документи за одитора - едни такива базмислени разходи, които не са обосновани и само товарят бизнеса."

Финансовият министър Владислав Горанов увери, че данъчната тежест няма да се промени до края на този мандат, и представи мотивите за новия фискален пакет. По думите му предложените промени са мотивирани от съображения да се намалят административната тежест и разходът за бизнеса и гражданите при прилагане на данъчното законодателство.

Предлага се и нов режим за облагане на чуждестранните дружества, упражняващи дейност у нас. Целта е данък печалба да остава в България, а не в държавата, където е регистрирана компанията.

Пакетът от данъчни закони ще бъде внесен за обсъждане в Министерския съвет.

В. "Труд" междувременно съобщава, че бизнесът се е обявил против идеята максималният осигурителен доход догодина да бъде повишен от 2600 на 3000 лв., както беше договорено миналата седмица на среща между правителството и синдикатите.

Работодателите смятат, че одобрението на идеята за вдигане на осигурителният праг е станало под синдикален натиск, и настояват за среща с премиера.

Източник: БНТ