Гинекологът Денис Муквеге от Конго и правозащитничката Надя Мурад са отличени за борбата си срещу използването на сексуалното насилие като оръжие във войни и въоръжени конфликти

Нобеловата награда за мир за 2018 г. се присъжда на гинекологът д-р Денис Мукуеге от Конго, който лекува жени, пострадали от сексуално насилие, и иракчанката Надя Мурад - правозащитничка, оцеляла от плен като сексробиня на Ислямска държава.

Те са отличени за усилията си да прекратят използването на сексуалното насилие като оръжие във войни и въоръжени конфликти и да насочат общественото внимание към този проблем.

Миналогодишният носител на Нобеловата награда за мир беше международната кампания за забрана на ядреното оръжие.

Лекарят е посветил живота си в помощ на жертвите, а Надя Мурад е техен представител. Всеки от тях по свой начин е съдействал за разкриването на тези престъпления и за подвеждането на извършителите им под отговорност, изтъкват от норвежкия Нобелов комитет.

Д-р Мукуеге работи в болницата в Букаву от създаването й през 1999 г. и оттогава насам с екипа си са се сблъсквали с хиляди случаи на подобни посегателства - само част от престъпленията, извършени в хода на дългогодишната гражданска война, отнела живота на над 6 млн. конгоанци.

Той многократно е заклеймявал безнаказаността на масовото изнасилване и е критикувал конгоанското правителство и други държави, че не правят достатъчно, за да спрат употребата на сексуално насилие срещу жени като стратегия и оръжие при военни действия.

Надя Мурад, която принадлежи към язидската общност в Северен Ирак, е била отвлечена през август 2014, когато Ислямска държава предприема поредица от нападения срещу техните селища, за да ликвидира населението им. Подложена на системно изнасилване, тя е заплашвана с екзекуция, ако не приеме нечовешката версия на исляма, изповядван от нейните насилници, разказват от Нобеловия комитет.

Тя е представител на общо около 3000 язидски жени и момичета, поробени от армиите на Ислямска държава като част от тяхната военна стратегия - и насилието срещу тях е било смятано за оръжие в битката срещу язидите и други религиозни малцинства.

Тя успява да избяга след тримесечен кошмарен плен и в разрез с общоприетите норми решава да говори открито за страданията, на които е била подлагана. През 2016 г., едва 23-годишна, тя е определена от ООН за първия посланик на добра воля за опазване достойнството на оцелелите от трафика на хора.

Тази година се навършва цяло десетилетие, откакто Съветът за сигурност на ООН прие Резолюция 1820 (2008), която определя сексуалното насилие, използвано като оръжие във войни и въоръжени конфликти, като военно престъпление и заплаха за международния мир и сигурността по света.

Източник: Нобелов комитет - Осло