Нови градове, нови улици, нови къщи - за всичко това са нужни тонове пясък. На много места по света изчезват цели острови и райски плажове, за да бъде осигурена достатъчно суровина за големите строителни проекти, разказва "Дойче веле"

Финият пясък скърца между пръстите на краката, вълните  се плискат по брега. Много хора се наслаждават на такава идилия, но не знаят, че тя е застрашена. На много места по света крайбрежните ивици просто се топят - заради глобалния глад за... пясък. Светът се нуждае от все по-големи количества пясък за строителството на къщи и улици, разказва Дженифър Вагнер от "Дойче веле".

Пясъкът е много важна суровина, изтъква и геологът Харалд Елснер от германската Агенция за геофизически науки и суровини (BGR) в Хановер. Представители на Екологичната програма на ООН са изчислили, че светът годишно потребява по над 40 млрд. тона пясък и чакъл.

Индустрията има нужда и от кварцов пясък

Важна суровина е и кварцовият пясък, който е необходим за стъкларската и химическата индустрия, както и за производството на пластмаси. Геологът Харалд Елснер обяснява, че противно на много информации, кварцовият пясък не се използва за производството на соларни клетки и други електронни уреди. Необходимият за целта силиций се извлича от кварцовия чакъл.

Въпреки това пясъкът е незаменим, казва геологът, като подчертава голямото значение на тази суровина. Само в Германия се добиват 100 млн. тона пясък годишно. За щастие разполагаме с много източници на пясък, допълва той. Германската икономика би се сринала за седмица, ако строителната индустрия спре да произвежда пясък и чакъл.

Подобна е картината и в други краища на света. Навсякъде хората строят. "Предполага се, че Китай е най-големият потребител на пясък в световен мащаб. След него се нареждат големи индустриални нации като САЩ, Тайван, Хонгконг, Сингапур, а от Европа - най-вече Германия", обобщава експертът.

Много страни обаче изпитват трудности да се снабдяват със строителен пясък. Пустинният пясък например не е подходящ за строителство. Две фирми в Тюрингия са разработили метод за производство на полимерен бетон от пустинен пясък, който може де бъде използван за строеж на къщи. Методът обаче все още не е навлязъл в масовото строителство.

Изчезват цели острови

Въпреки че се обградени от пясък, градове като Дубай и Абу Даби внасят ценната суровина, за да осъществят строителните си проекти. Те купуват скъпоценния строителен пясък от далечна Австралия и го превозват по море.

Сингапур също внася пясък от съседните държави. Основните потърпевши досега бяха главно индонезийските острови. Над 20 от тях са вече изчезнали. През 2007 г. обаче индонезийското правителство прекрати доставките на пясък за Сингапур.

Същото важи и за африканските брегове. В Занзибар изчезват райски плажове, за да бъде осигурен достатъчно строителен пясък за големи строителни проекти в чужбина.

"Кражбата" на пясък има и друг аспект, защото става дума не просто за строителен материал, а и за жизнено пространство. Някои германски острови в Северно море страдат от силните зимни бури. Само за един ветровит уикенд от остров Зилт например изчезват до 100 хил. кубически метра пясък.

Източник: Българската редакция на "Дойче веле"