Според европейската статистика най-много работят в Исландия, а ние се равняваме с гърци и румънци, пише в. "Монитор"

Около 30% от работещите у нас са за пенсия, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ), цитирани от в. "Монитор".

По трудово или служебно правоотношение и на пълно работно време през миналата година са били ангажирани над 3,4 млн. българи, от които над 650 хил. в обществения сектор и около 2,4 млн. - в частния сектор.

В централната администрация са били наети около 100 хил. души, а в териториалната администрация - близо 42 хил., сочат още данните на статистиката. Тук не са включени наетите лица в МВР и Министерството на отбраната. Актуална справка в НОИ пък сочи, че към октомври броят на отпуснатите пенсии у нас е бил 2 161 434.

Средната продължителност на трудовия живот в ЕС през 2017 г. е била 36 години, отчитат Евростат за вариантите на продължителност на професионалния живот в страните от общността. Продължителността на трудовия живот варира от 32 години в Италия до 42 години в Швеция.

Тази година мъжете у нас се пенсионират на възраст 64 години и един месец, а жените - на 61 години и два месеца. От 1 януари догодина възрастта за пенсиониране се вдига съответно на 64 години и два месеца за мъжете и 61 години и четири месеца за жените. Средната продължителност през 2017-а на трудовия живот на българите е била 33 години.

Според данни на експерти масова практика в света е да се работи осем часа дневно и 40 часа седмично (както е и у нас), а близо 2/3 от времето да отива в почивка или лични грижи. Така годишно всеки работещ българин се труди средно по около 2000 часа, което за 33 години среден професионален път прави приблизително 66 хил. часа прекарани на работното място.

Две държави, които не са членки на ЕС, достигат пикови показатели по продължителност на професионалния живот. Най-дълъг е той в Исландия - 47 години, а най-кратък в Турция, 29 години.

Ситуацията при останалите съседни страни: продължителността на трудовия живот в Румъния и Гърция е средно по 33 години, а в Сърбия и Македония - по 32 години.

Мъжете в ЕС се трудят с цели пет години повече от жените - 38 години, сочат още данните на евростатистиката. Тази специфика е била правило в повечето страни на ЕС с изключение на две държави - Латвия и Литва. В Латвия няма голяма разлика в продължителността на трудовия живот между мъжете и жените, а в Литва продължителността на трудовия живот е по-дълга за жените, отколкото за мъжете.

Източник: в. "Монитор"