След серията бомбени нападения в църкви и петзвездни хотели, които окървавиха католическия Великден в неделя, властите обвиниха две местни ислямистки групировки, действали с вероятна подкрепа от чужбина

Броят на загиналите при деветте бомбени атентата в Шри Ланка на 22 април вече достигна 359, а ранените са повече от 500. В неделя, когато католиците по цял свят отбелязваха Великден, азиатската държава беше разтърсена от серия експлозии по време на празничните служби в три църкви в столицата Коломбо и още два града - Негомбо и Батикалоа.

Терористичните актове взеха на прицел и три луксозни, петзвездни хотела: "Шангри-Ла", "Синамон гранд" и "Кингсбъри". Освен представители на християнското малцинство в страната, сред жертвите има близо 40 чужденци - граждани на САЩ, Великобритания, Индия, Дания, Австралия, Япония, Испания, Португалия, Саудитска Арабия, Китай и Турция.

От веригата за модно облекло Bestseller потвърдиха, че са загинали три от четирите деца на собственика им, 46-годишния милиардер Андерс Холх Полвсен. Най-богатият датчанин бил на ваканция там със семейството си.

Според министъра на отбраната, който информира парламента за хода на разследването, самоубийствените нападения са в отговор на масовото убийство на мюсюлмани в новозеландския град Крайстчърч миналия месец, когато крайнодесен екстремист атакува две джамии и изби 50 души.

Още в началото на април чуждите разузнавателни служби предупредили властите в Шри Ланк за вероятността от активизиране на местни радикални мюсюлмански групировки като National Thowheed Jamath, подозирани, че стоят зад терористичните актове. 

Заради политическата нестабилност тези данни така и не са достигнали до премиера и правителството му. Никой обаче не очаквал нападения от подобен мащаб.

Всички камикадзета са били местни жители. Сред тях имало дори жена, като повечето били добре образовани, от заможни семейства и средната класа. Двама от тях са братя от Коломбо, синове на богат търговец на подправки. Именно те атакували два от луксозните хотели в столицата.

Все по-вероятна е и хипотезата за чуждестранно участие или поне влияние - например от Ислямска държава, които с готовност си приписаха заслуга за кръвопролитието.

В страната, където само допреди десетилетие се водеше гражданска война, е въведено извънредно положение, а достъпът до социалните мрежи беше блокиран. Задържани са и се разпитват около 60 души. Намерени са 87 детонатора, 12 от които - на централната автогара. 

Източник: Би Би Си, "Ю Ес Ей тудей"