Закуската е най-важното хранене за деня - това е безспорно твърдение, доказано неведнъж в научния свят. Освен да започваме деня си с нея, много е важно какво хапваме сутрин.

Салам, наденица бекон - може би за някои звучи вкусно, но това далеч не е удачен пример за сутрешно хапване. Всички те са преработени храни с високо съдържание на сол, която вреди на сърцето. 

Препоръчително е да се придържаме към яйце или яйчен белтък с многозърнест хляб. Яйцето е богат източник на протеин, полезен за изграждане на мускулна маса, а освен това осигурява и други хранителни вещества като селен и фосфор. От многозърнестия хляб можем да си набавим фибри.

Нито една пържена храна не е полезна за здравето, но да консумираме такава е изключително нездравословен избор за закуска. Тя добавя излишни калории и сантиметри към талията, но по-важното е, че не зарежда организма с необходимата му енергия за сутрешните часове.

Сладкишите също не са препоръчителна храна за начало на деня, тъй като те са приготвени от рафинирано бяло брашно и захар. Това ще доведе до бързо покачване нивата на кръвната захар.

По-добрият избор е пълнозърнеста филийка хляб, намазана със сладко или мармалад. Така нивата на кръвната захар ще останат стабилни, давайки източник на енергия за дълго.

Консервираните сокове често се изтъкват като полезни за здравето, но всъщност с тях приемаме допълнително количество захар. За разлика от прясно изцедените сокове в консервираните липсват фибрите и няма много хранителни вещества. С други думи - те ни дават вкуса на любимите плодове минус ползите от тях.

Препоръчително е вместо тях да консумираме пресни плодове като грозде, ябълка, круша, боровинки и т. н. Това ще намали риска ни от диабет тип 2.

Източник: tribali.info