Констатацията е на легендарния Тони Бенет, който тази година обобщи над 60-годишната си кариера с албума The Classics, а за наесен записва джаз с Лейди Гага

Според американския изпълнител състоянието на популярната музика днес се дължи на недалновидността на хората, които управляват звукозаписните компании.

Днес тенденцията била да се гони бързата печалба, вместо да се подкрепят албуми, които с времето се превръщат в класики - а

музиката, която ангажира слушателя на интелектуално ниво, остава пренебрегната

Пред Би Би Си 87-годишният ветеран казва: "Повечето песни, които се пишат днес, са ужасни. Настоящият период в попмузиката е много слаб в музикално отношение. Всичко се диктува от корпорациите, които искат да печелят, без да се интересуват дали това се харесва на публиката. Смятат, че хората са невежи и не бива да им се дава нищо интелигентно, защото няма да се продава."

Бенет е убеден, че музикалните компании днес са изправени пред финансови затруднения, защото

обръщат внимание единствено на по-младата аудитория

"Аз израснах във време, когато музика си купуваха всички, цялото семейство. Днес звукозаписните фирми се обричат на провал, защото залагат единствено на младите, което е доста глупав ход, по мое мнение. Така пропускат хиляди хора - които обаче не си купуват съвременна музика, защото тя не е качествена в дългосрочен план", констатира той.

Пред мъжкото списание "Джи Кю" Бенет определя като трагедия липсата на реализация за мнозина талантливи музиканти, например в джаза. Като не могат да си изкарват хляба с музика, те се принуждавали да изоставят мечтите си и да сменят професията - за да станат застрахователни агенти например.

Новият албум на Тони Бенет - двойният The Classics, е събрал някои от най-любимите му песни, включително дуетни изпълнения със звезди като Франк Синатра, Рей Чарлз, Хуанес, Стиви Уондър, Майкъл Бубле, Ейми Уайнхаус, Лейди Гага, Барбра Стрейзанд.

След съвместното му видео с Лейди Гага The Lady is a Tramp (2011), пред "Джи Кю" той разкрива, че двамата подготвят заедно и джаз албум, който се надяват да излезе наесен.

"Тя е днешният Пикасо. Мисля, че всеки ще се изуми каква автентична джаз певица е тя - с осмисляне на тази музика и искрена любов към нея. Това не може да се фалшифицира!", убеден е Тони Бенет.