Минималната работна заплата у нас трябва да стане 1800 лева, показват експертни разчети на социалното министерство.

Те бяха представени пред депутатите от социалната комисия по време на обсъждането на законопроекта на "Атака" за увеличаване на минималното възнаграждение от 340 на 1400 лева.

Според експертите, ако минималната заплата стане 1800 лева, близо 95 процента от работещите българи ще получават такова възнаграждение, а това би струвало на икономиката ни 28 милиарда лева.

Въпреки че всички народни представители се обявиха за по-високи доходи на българите, само един подкрепи законопроекта на "Атака", а останалите гласуваха с "въздържал се", предаде Дарик.
Според законопроекта на "Атака" минималната заплата у нас трябва да се равнява на средната за Европейския съюз, което означава да стане 700 евро или 1400 лева. 

"Ако в България един работник произвежда десет единици продукция, то във Великобритания произвежда 20 единици. Тогава защо българският работник не получава наполовина от заплащането, което получава минимално британецът - точно 700 евро", попита депутатът Илиан Тодоров.

Експертна методика на социалното министерство показва, че минималната заплата у нас би трябвало да е още по-висока и да стигне 1800 лева, но това е невъзможно на този етап. В подкрепа на тази теза се обявиха депутати от ГЕРБ и БСП, но при гласуването вместо "против" законопроекта, всички гласуваха с "въздържал се".

Към момента минималното месечно трудово възнаграждение в България е 340 лева.

Източник: manager.bg