Специалистите съветват да не се опитваме да изкараме грипа "на крак"

Зимата е в разгара си и грип върлува из редица области в страната. Тази година за разлика от предишни грипът определено изненада всички, защото дойде месец по-рано. Симптомите са висока температура, отпадналост, болки в мускулите и кашлица.

Специалистите съветват още при първите симптоми да потърсим специалист и да не отлагаме лечението, тъй като грипът лесно може да развие усложнения и да се превърне в пневмония или бронхит. 

Затова и самолечението е абсолютно противопоказно. При грипни състояния не се препоръчват хомеопатията и бабините лекове. Не са напълно изключени, но не са и достатъчни, за да надвием грипа.

Виж още: Нов тежък грипен вирус ни атакува

Друго, на което трябва да обърнем внимание, е храненето. Пред Нова телевизия специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова посочи на какви храни да заложим така, че организмът ни да е по-подготвен в сезона на грипа и ако не да избегнем вирусите, то поне да се справим по-леко с тях.

"Добре е да подготвим организма си с една по-добра имунна защита. Простудният фактор е само фон, на който вирусите по-лесно атакуват тялото на човека", коментира проф. Байкова.

Виж още: Ако искаме да преборим грипа, трябва да забравим за алкохола и сладкото

Тя съветва да не спазваме диети в момента, а да консумираме леки, но пълноценни храни.

"Мляко и млечни храни с ниска масленост. Кисело мляко, извара, сирена. На второ място задължително е рибата. На трето място е червеното месо, но в ограничени количества, например три порции седмично", обясни проф. Байкова.

Допълнително с това според нейните съвети трябва да се заредим и с много зеленчуци и плодове.

Виж още: Правилото на трите дни, ако ни тръшне грип

Източник: Нова телевизия