През зимата трябва да наблегнем на белтъците, за да останем здрави
За да подобрим имунната си защита, е необходимо да имаме защита срещу вирусите, да придобием клетъчен и хормонален имунитет, предупреди диетоложката проф. Донка Байкова пред БНТ.
По думите й през зимата не е необходимо да хапваме по-тежки и мазни храни, а да наблегнем на белтъците.
Това са нискомаслените кисели млека, рибата, яйцата и постното месо, но в умерени количества, съветва диетоложката. Тя посочи и бобовите храни като задължителни за менюто ни в този сезон.
Според проф. Байкова важно е да се приемат антиоксидантни витамини, които се съдържат най-много в тиквата, авокадото и ядките.
Виж още: Как да се предпазим от грип и Как да се храним, когато имаме грип
За да преборите грипа, трябва да забравите за сладкото и алкохола в по-големи количества - наблегнете на чесън, лютиви чушки и хляб, съветва тя.
Диетоложката препоръчва и топла пилешка супа, която съдържа специфични съставки като цистеин и други аминокиселини. Разходките на открито също подобряват тонуса ни през студените дни. Според нея тоталното гладуване не се препоръчва през зимата.
Виж още: Пандемичният грип е отново у нас. Какво трябва да знаем?
Източник: БНТ
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook