Американски сайт съставя карта на топ забележителностите за всяка държава по света

Всяка страна по света се гордее със своите забележителности, които привличат туристи. Най-често обаче една забележителност обикновено изпъква пред останалите и става запазена марка за пред света. Така например големите забележителности са Колизеумът за Рим и Италия, Айфеловата кула за Париж и Франция или Биг Бен за Лондон и Великобритания. 

Mentalfloss.com публикува именно такава карта на света, на която са отбелязани най-популярните туристически забележителности във всяка държава. Картата е съставена на база на данните от два от най-големите сайтове за ваканции и почивки - Thomson Vacations и TripAdvisor.

На картата съответно с различен цвят са отбелязани и различните типове забележителности - синьо за туристическите, сиво за религиозните, розово за природните и зелено за историческите. Всичко това дава информация на пътешествениците кои са най-любопитните места в дадената държава и още повече - къде ще е заринато с туристи.

Виж още: 18 неща, които "Хъфингтън поуст" харесва в България

Любопитен е резултатът от картата за България. Ако тръгнем да предполагаме коя е най-голямата българска забележителност, вероятно ще се спрем на катедралата "Свети Александър Невски", на амфитеатъра в Пловдив, крепостта Царевец във Велико Търново или на Долината на розите. И всъщност нито едно от тези не е победител. 

Оказва се, че според данните на сайта най-много чуждестранни туристи се радват на град Несебър, който е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Nesebar po zdrach
Несебър по здрач

Виж още: Най-големите забележителности по света и у нас

Тук можете да видите и кои са най-големите забележителности на останалите държави по света.

Източник: Mentalfloss.com