Според главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев вирусът "Хонконг" е изключително заразен и не трябва да се опитваме да го изкараме на крак. Вижте какви са симптомите.

Грипната вълна тази година дойде изненадващо рано, като в нея преобладава щамът "Хонконг". Това съобщи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред Би Ти Ви.

През последната работна седмица 3-4 училища в Балчик са обявили грипна ваканция, а изключително високи остават нивата на заболеваемост в Хасковско, Пловдивско и Габровско. Обикновено подобни процеси започват в края на януари.

"Хонконг" - A(H3N2), е „класически тип грип", посочи Кунчев. Вирусът е относително нов и през последния сезон е имал ограничени проявления само в Италия и Словения. Заради това и сега 90% от новорегистрираните случаи са свързани именно с този щам.

Виж още: Правилото на трите дни, ако ни тръшне грип

Клиничната картина е позната - остро начало с температура, главоболие, болки и обща отпадналост. Хората остават на легло по 3-4 дни. Препоръката на лекарите е да не се опитваме да караме болестта "на крак". По думите му ден преди да се разболеем, вече предаваме вируса и в стая с други 9 души ще заразим поне трима от тях.

Децата са особено рискова група, защото заразени частици, напуснали тялото на болен човек през кихане, кашляне, дишане и говорене, могат да полепнат по играчки и други повърхности, които най-малките пипат. Затова ако някой от възрастните вкъщи е с грип, трябва да се отделя допълнително внимание на хигиената.

Виж още: Ако искаме да преборим грипа, трябва да забравим за алкохола и сладкото

"Ние ще загубим представа какво се случва следващите 1-2 седмици, хората спират да ходят на лекар. Не работят училища и предприятия, но хората се събират на друг принцип - семеен, приятелски", коментира Кунчев.

Според него при млад и здрав организъм не е задължително да се ходи на лекар заради грип, но все пак това си остава сериозно заболяване, от което могат да последват различни усложнения в дихателната, сърдечната или нервната системи.

Виж още: Фаталните грешки, които допускаме при лечение на грип

Д-р Кунчев посочи, че вече е късно да се ваксинираме: "При започваща епидемия ние нямаме време да създадем имунитет, защото са необходими 20 дни". Той отбеляза, че на пазара има два противогрипни препарата, които са много ефективни, ако приемът им бъде започнат в първите 48 часа. 
Докато няма съпътстваща бактериална инфекция (каквато може да установи само лекар) "за антибиотиците въобще няма място" и даже може да навредят, категоричен е главният държавен инспектор.

Източник: Би Ти Ви