Не прекъсвайте спортните занимания, не се затваряйте с дни у дома и не прекалявайте с горещите душове и обилната храна, съветват от Nie-Jenite.bg

Зимата не е най-любимият сезон. Но понякога в опитите си да се справим с нея, правим грешки. Ето какво не е добре да допускаме, за да сме по-здрави, според съветите на Nie-Jenite.bg.

Не прекъсвайте спортните занимания

Както споменахме, краткият ден и студът ни правят по-мързеливи. Желанието за тренировки лесно се изпарява и предпочитаме да се затворим у дома пред телевизора с чаша топла напитка. Проблемът обаче е, че в тези месеци хапваме повече и се застояваме на едно място, което не е полезно. Освен това липсата на движение намалява тонуса ни и в крайна сметка се чувстваме по-уморени, лениви и без настроение.

Виж още: Да влезем отново във форма

Не прекалявайте със затварянето у дома

Това е инстинкт - да се спасим от студа. През зимата прекарваме повече време на закрито, което често ограничава социалната ни активност, кара ни да вдишваме застоял въздух и тялото губи адаптивните си способности. Полезно е да сменяте температурата, което подобрява кръвообращението. Излизането на въздух пък оросява мозъка и повишава тонуса. Не се плашете от снега и вятъра!

Виж още: 20 най-омразни неща от зимата

Повече сън

Ние не сме мечки и не се нуждаем от допълнителен зимен сън. Когато човек спи повече, той се чувства по-уморен и ленив. Да, леглото е топло и меко, но колкото повече време прекарвате в него, толкова по-малко желание ще имате да излезете от дома си. Здравословният сън е 7-8 часа на денонощие и той не се променя в зависимост от сезона.

Виж още: Инфографика: По колко сън ни е нужен на денонощие

"Комфортни" храни

Когато температурите паднат, тялото иска повече калории. Ето защо често налитаме на сладки и тестени неща, но през пролетта се проклинаме, като се погледнем в огледалото. Причината за повишения калориен прием е това, че организмът гори повече калории, за да поддържа телесната температура, но ако така или иначе не спортувате и излизате по-малко навън, не е нужно да се тъпчете с лошите въглехидрати. Повярвайте, няма да умрете от глад или студ, ако продължите да спазвате хранителния си режим!

Виж още: Петте най-здравословни зимни храни

Дълги горещи душове

Топлият душ е едно от най-добрите средства за затопляне на тялото, но той му нанася големи щети. Горещата вода може да доведе до дехидратация, сърбеж и зачервяване на кожата. Вместо да се сварявате в банята, заложете на по-хладка към топла вода и след това нанесете хидратантен крем, тъй като през зимата кожата ви е в постоянен риск от дехидратиране.

Виж още: Горещи съвети за зимата

Източник: Nie-Jenite.bg