Може ли да се окаже, че сме преживяли сърдечен удар, без да сме разбрали

В България сърдечните заболявания и най-вече инфарктът са основен причинител на смърт. Затова е и важно да се обръща внимание на този проблем. 

Малко хора например знаят, че не всички инфаркти причинят болка в гърдите. Част от преминават с малко или никакви симптоми, които да ни предупредят за наближаването им, причинявайки т. нар. "мълчалив" инфаркт. Това сочат резултатите от ново проучване на Американския национален институт по здравеопазване. 

В изследването участвали над 1800 души на възраст на 45 и повече години, без сърдечно-съдови заболявания. Десет години след записването в експеримента, екипът от учени изследвал сърдечното им състояние. 

Резултатите показали, че при 8% от тях са налице доказателства за образуване на белези, сочещи повредена тъкан в сърдечния орган, като почти половината от тези белези изглеждали като от типичен сърдечен удар. Това означава, че изследваните хора може да са преживели инфаркт, като дори не са разбрали.  

"В някои случаи пациентите имат симптоми, които обаче не са толкова силни, че да ги накарат да отидат на лекар. Тези симптоми могат да включват лека болка в гърдите, гадене, повръщане, необяснима умора, киселини в стомаха, задух или дискомфорт в областта на шията или челюстта", казва авторът на изследването доктор Дейвид Блуемке. 

Виж още: Как да преодолеем инфаркт, ако сме сами

Така един "мълчалив" инфаркт може да има същите симптоми като стомашното неразположение или грипа. За разлика от тези заболявания обаче, дори и лека сърдечна криза може да остави белег върху сърцето ни и лекарите съветват да не подценяваме и най-леките симптоми.

Шансът за "мълчалив инфакрт" при хората над 50 години или над 40-те, но силна фамилна анамнеза за сърдечно заболяване, е доста по-голям. Ключова роля играят и рискови фактори като затлъстяване, високо кръвно налягане, диабет или пушите, трябва да отидете на лекар възможно най-скоро, ако изброените вече симптоми продължат по-дълго от 20 минути или изглежда да се влошават с активността ви. 

Виж още: Скрити признаци за инфаркт при жените

Дори и ако нямате никакви симптоми, много добра идея е всяка година да си правите профилактичен преглед. При него може да се открият и рискови фактори за инфракт, каквито са хронично високо кръвно налягане, диабет и други увреждащи сърцето болести. 

В действителност, 70% от хората с неоткрити сърдечно-съдови заболявания, които са починали от инфаркт, всъщност имат белези за предишни сърдечни проблеми.
 

Източник: nlm.nih.gov, Profit