Диков заема поста вече почти 10 години

Главният архитект на София Петър Диков подава оставка, пише "Клуб Z". 

На пресконференция в Дирекция "Архитектура и благоустройство" в Столичната община, където той обяви решението си.

Диков е подал молба до кмета Йорднка Фандъкована да бъде освободен от поста си на 9 февруари 2016 г. Тогава се навършват 10 години, откакто заема позицията главен архитект на София. Освен това е подал и втора молба до шефа на СОС Елен Герджиков да бъде освободен от борда на директорите на "Метрополитен".

На пресконференцията Диков изтъкна като голям успех т.нар. северна скоростна тангента, която е дълга 17 км и дава възможност да се стигне за 10 минути от единия до другия край на София. Диков коментира и това, че предстои да бъдат изградени връзки на тази тангента със северните райони на София. Той припомни, че преди 10 години околовръстният ринг на София е имал само две изградени отсечки.

Диков каза още, че в момента се работи активно по парковете на София. Според него информациите, че в Борисовата градина ще има "виенско колело и мол" са манипулация.

Петър Диков заема поста от 2006 г. През годините името му бе замесено в доста спорни решения за София. Последният скандал, свързан с него, бе за строеж на жилищен комплекс до мястото, където бе "Софияленд" и кортовете "Малееви".

Вчера оставката на Диков бе поискана от общинските съветници от Коалиция "Сердика". Като причина за искането си те посочват, че за 9-те години, през които Петър Диков е главен архитект, не е решен нито един от градоустройствените проблеми на града.

Източник: "Клуб Z"