Устройството ще се зарежда от шумовете около нас

Ако трябва да допълваме Законите на Мърфи с разни нови дразнещи и песимистични закономерности, то задължително трябва да вкараме момента, че когато телефонът ни трябва най-много, батерията му е на около 3%. Този изключително досаден епизод обаче може би вече ще остане в миналото.

Учени от университета "Куин Мери" в Лондон и разработчици на "Нокия" разработиха прототип на смартфон, който чрез звуковите вибрации на заобикалящата ни среда може да се самозарежда, пише "Дейли мейл".

Мобилното устройство ще използва всеки шум около нас, за да зарежда батерията си. Така вече уличният трафик, ревящото бебе в трамвая, бандата шумни младежи или бандата бездарни музиканти, които свирят в квартален гараж, ще престанат да бъдат толкова дразнещи. Всеки шум около нас ще повишава складирания в батерията на нашето устройство електрически заряд – от музиката до скандирания на спортни фенове и др.

Виж още: Създадоха батерия, която се зарежда за 30 секунди

Идеята за създаване на такъв смартфон дошла, след като учените забелязали, че музиката с по-бързо темпо подобрява ефективността на соларните клетки.

Дори и да не успеят да заменят напълно зарядните, телефоните с такова зареждане ще помогнат да се спести от конвенционално електричество, а оттам ще имат и благоприятен ефект върху околната среда.

Виж още: Първата дума на всяко осмо бебе е "таблет"

Към момента изобретението все още е в етап на тестове и не се знае кога ще бъде пуснато за широкия пазар.