Те ще бъдат разделени в 6 сфери

Кои са 150-те най-влиятелни българи в социалните мрежи? На този въпрос ще отговори инициатива на "Дарик радио".

Най-следените и споделяни в социалните мрежи

Проектът "Топ 150 на най-влиятелни българи в социалните мрежи" цели да определи хората, които са най-следени в социалните мрежи "Фейсбук", "Туитър" и "Инстаграм" и чиито публикации са най-интересни, събират най-много харесвания, споделяния и коментари от реални профили.

От 16 март до 5 април всеки ще може да номинира своя фаворит на специално изграден за проект сайт на проекта, като номинациите ще са в няколко сфери: Медии и реклама, Бизнес и предприемачество, Технологии, Общество, Култура и изкуство, Спорт.

Съдиите

Специално професионално жури ще помага за оценяването по категории. Сред "съдиите" влизат: Събина Панайотова (политолог, блогър и организатор на TEDxWomen в България ), Петър Ганев (старши икономист в Института за пазарна икономика ), Никола Балов (популярен блогър в сферата на технологиите), Първан Симеонов (директор на Gallup International), Гергана Мудова – Гати (основател на фондация "Мусиз") и Камен Алипиев (спортен журналист). Част от журито ще бъдат програмния директор на "Дарик радио" Константин Вълков и Веселка Вуткова, директор "Корпоративни комуникации" във "Виваком".

Критерии

Екипът на проекта "Топ 150 на най-влиятелни българи в социалните мрежи" ще работи с няколко световно утвърдени софтуерни системи, които позволяват дълбоко и многопластово измерване на влиянието в социалните мрежи по редица параметри: колко активен е даден човек в социалните мрежи; създава ли собствено съдържание или споделя друго; как и по колко пъти е споделян от други потребители; колко отговори генерират постовете му; какъв тип потребители са хората, които му отговарят или споделят постовете му. Резултатите ще се формират чрез индексиране от 1 до 100 по съответния критерий.

Проектът ще определи по 50 най-влиятелни българи във всяка една от трите социални мрежи "Фейсбук", "Туитър" и "Инстаграм". Така ще се състави финалният Топ 150, който ще бъде представен в края на април.