Идеята цели да се осигури допълнителен ръст на икономиката, както и проникването на широколентовия интернет

Безплатен безжичен интернет в цяла Италия. Това предвиждат законодателни промени, които ще бъдат внесени в италианския парламент, съобщава TechNews.bg.

Положителните промени, до които би довела инициативата, биха били осигуряването на допълнителен ръст на икономиката, съкращавает на изоставането на страната от останалата част на Европа по отношение в проникването на широколентов интернет, както и даването на тласък на електронното правителство и други цифрови услуги.

Къде

Идеята предвижда безплатен Wi-Fi да се постави на обществени места като търговски центрове, аерогари, съдебни зали, както и такситата да бъдат оборудвани с безплатен безжичен интернет.

От италианското правителство са готови да дадат за осъществяването на идеята 5 млн. евро, в които се включва покупка и инсталиране на необходимото оборудване, а изпълнението на плана ще отнеме 3 години.

Виж още: Италианската армия ще сади марихуана

Над 100 депутати поддържат предварителната версия на законопроекта. Финалният вариант на документа ще бъде внесен за разглеждане към средата на 2015 г.

Интернетът в Италия сега

Проникването на широколентов интернет със скорост над 30Mbps е под 1% в Италия, при среден показател за Европа от 6%, по данни на Политехническия университет в Милано. Анализаторите обясняват този факт с високата цена на интернет услугата и липсата на съответна инфраструктура.